tom-car24.com.pl

Muffiny jabłkowe z karmelem • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!

Muffiny jabłkowe z karmelem

Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 100 g
jajko - 1 szt.
masło - 15 g
maślanka - 300 ml
płatki owsiane - 50 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
wanilia - 1,5 g
cukierki krówki - 150 g
mąka pszenna - 250 g
jabłko czerwone - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY CUKIERKI Z MĄKĄ:
Cukierki karmelowe/krówki grubo siekamy i mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem i solą. Masło roztapiamy i studzimy.
2.KROIMY JABŁKA:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki i wszystko łączymy.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MUFFINY:
Jajko, roztopione masło, maślankę i nasionka z połow laski wanilii roztrzepujemy. Dodajemy do przygotowanej masy z jabłkami i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej blachy na muffiny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30-35 minut. Studzimy.
Muffiny jabłkowe z karmelem

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY CUKIERKI Z MĄKĄ

Cukierki karmelowe/krówki grubo siekamy i mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi, cukrem i solą. Masło roztapiamy i studzimy.

2

KROIMY JABŁKA

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Dodajemy do wcześniej przygotowanej mieszanki i wszystko łączymy.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA MUFFINY

Jajko, roztopione masło, maślankę i nasionka z połow laski wanilii roztrzepujemy. Dodajemy do przygotowanej masy z jabłkami i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej blachy na muffiny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 30-35 minut. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3178,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

264,9 kcal

🥑

Tłuszcz

8,9 g

🌾

Węglowodany

42,4 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Muffiny jabłkowe z karmelem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl