Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem • przepis • składniki • przygotowanie
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POTRZEBUJEMY FOLIĘ ALUMINIOWĄ
folię spożywczą pędzel Nadzienie oraz ciasto makaronowe Dojrzałą dynię kroimy w ćwiartki i drylujemy.
BLACHĘ WYKŁADAMY FOLIĄ
aluminiową i kładziemy na niej kawałki dyni, solimy, pieprzymy i skrapiamy olejem roślinnym.
PIECZEMY 35-40 MINUT
we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180°C.
W DUŻEJ MISCE
mieszamy gładką i gruboziarnistą mąkę.
DODAJEMY ŁYŻKĘ OLEJU
roślinnego oraz 2 jajka.
DOKŁADNIE MIESZAMY, AŻ
składniki połączą się.
CIASTO PRZEKŁADAMY NA
blat i wyrabiamy rękoma.
JEŚLI CIASTO NIE
chce się połączyć, dolewamy ciepłej wody.
DOBRZE WYROBIONE CIASTO
zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
W ROZGRZANYM GARNKU
rozpuszczamy kawałek masła i krótko na nim smażymy drobno pokrojoną cebulę.
ZA POMOCY ŁYŻKI
drylujemy miąższ z dyni i dodajemy do podsmażonej cebuli.
DUSIMY NA MAŁYM
ogniu mniej więcej 5 minut, aż woda odparuje.
DOPRAWIAMY DO
smaku.
TORTELLINKI CIASTO WAŁKUJEMY
na stolnicy posypanej mąką i wycinamy z niego kółeczka (o średnicy mniej więcej 6 cm).
ZA POMOCĄ PĘDZLA
smarujemy krawędź kółeczka ubitym jajkiem, do środka małą łyżeczką nakładamy dyniowe nadzienie i składamy na pół, palcami złączamy krawędzie i formujemy tortellini.
GOTOWE PIEROŻKI GOTUJEMY
w osolonej wrzącej wodzie około 3-4 minuty, dopóki nie wypłyną na wierzch.
SOS MASŁOWY WIĘKSZĄ
część pęczku szczypiorku drobno siekamy, resztę kroimy na większe kawałki, które odkładamy do dekoracji.
POMIDORKI KOKTAJLOWE PRZEKRAWAMY
na pół.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
wylewamy trochę wrzącej wody z makaronu (około 10 łyżek) i kładziemy kawałek masła.
KIEDY MASŁO SIĘ
rozpuści, przekładamy ugotowane tortellini bezpośrednio z wrzącej wody.
PIEPRZYMY, DODAJEMY DROBNO
posiekany szczypiorek, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i wszystko dokładnie mieszamy.
JAK PODAWAĆ NA
głębokim talerzu podajemy tortellini z pomidorami koktajlowymi oraz sosem masłowym.
POSYPUJEMY WIĘKSZYMI KAWAŁKAMI
szczypiorku i tartym ementalerem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1975,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
493,8 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
67,4 g
Błonnik
16,3 g
Białko
16,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Torcik z ciasta francuskiego
Lekki torcik z ciasta francuskiego z delikatnym kremem mascarpone i truskawkami to świetny wybór zarówno na letnie desery, jak i wyjątkowe okazje.

Spaghetti bolognese
Najpopularniejsze danie w stylu włoskim, uwielbiane przez dzieci - przygotuj je razem z Kuchnią Lidla!

Pizzerinki w stylu francuskim
Niezwykle proste i jeszcze smaczniejsze pizzerinki z pysznymi dodatkami w stylu francuskim. Skuś się na tę przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie i nie tylko.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rosyjska sałatka warstwowa
Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Halloweenowe muffiny z czekoladą
Czekoladowe muffiny, dzięki odpowiednim dekoracjom, nabierają upiornego charakteru w sam raz na Halloween!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tradycyjna maczanka krakowska
Tradycyjny przepis na maczankę krakowską autorstwa Roberta Makłowicza to prawdziwy rarytas! Przygotuj to pachnące kminkiem danie, które uważane jest za polskiego kuzyna burgera i zachwyca smakiem każdego, kto go spróbuje.

Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!