tom-car24.com.pl

Muffiny jajeczne z brokułami • przepis • składniki • przygotowanie

Muffiny jajeczne stanowią smaczną i ciekawą alternatywę dla klasycznych wersji z mąki. Doskonałym przykładem są muffiny z dodatkiem brokuła, cheddara i tymianku. Jak zrobić tę pyszną przekąskę, będącą idealną propozycją dla osób unikających glutenu? Poznaj nasz sposób na babeczki jajeczne z brokułami!

Muffiny jajeczne z brokułami

Muffiny jajeczne stanowią smaczną i ciekawą alternatywę dla klasycznych wersji z mąki. Doskonałym przykładem są muffiny z dodatkiem brokuła, cheddara i tymianku. Jak zrobić tę pyszną przekąskę, będącą idealną propozycją dla osób unikających glutenu? Poznaj nasz sposób na babeczki jajeczne z brokułami!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 150 g
ser cheddar - 100 g
jajko - 6 szt.
czosnek główka - 1 ząbek
napój migdałowy - 80 ml
proszek do pieczenia - 4 g
tymianek świeży - 3 gałązki
sól - 2,5 g
pieprz cayenne - 1 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWYWANIE SKŁADNIKÓW:
Brokuł podziel na mniejsze różyczki, a następnie zagotuj w lekko osolonej wodzie. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Brokuł ostudź, a potem pokrój drobno. Zetrzyj cheddar na tarce.
2.UBIJAMY JAJKA Z DODATKAMI:
W głębokim naczyniu ubij jajka za pomocą trzepaczki, a następnie dodaj mleko migdałowe, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Stopniowo dodawaj do masy z ubitych jajek brokuł, starty ser cheddar oraz świeży tymianek. Delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.
4.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FOREMEK:
Włóż papilotki w każdą przegródkę w foremki, a następnie napełnij każdą masą jajeczną tak do ¾ ich wysokości.
5.PIECZEMY MUFFINKI:
Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz muffiny przez około 20-25 minut. W tym czasie powinny lekko zarumienić się z wierzchu i podrosnąć.
6.PODAJEMY BABECZKI JAJECZNE:
Po upieczeniu wyjmij muffiny z foremek i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Podawaj, najlepiej na ciepło jako element kolacji lub śniadania. Możesz także zjeść je na zimno w roli szybkiej przekąski. Smacznego
Muffiny jajeczne z brokułami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWYWANIE SKŁADNIKÓW

Brokuł podziel na mniejsze różyczki, a następnie zagotuj w lekko osolonej wodzie. Czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj. Brokuł ostudź, a potem pokrój drobno. Zetrzyj cheddar na tarce.

2

UBIJAMY JAJKA Z DODATKAMI

W głębokim naczyniu ubij jajka za pomocą trzepaczki, a następnie dodaj mleko migdałowe, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Stopniowo dodawaj do masy z ubitych jajek brokuł, starty ser cheddar oraz świeży tymianek. Delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się połączyły.

4

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FOREMEK

Włóż papilotki w każdą przegródkę w foremki, a następnie napełnij każdą masą jajeczną tak do ¾ ich wysokości.

5

PIECZEMY MUFFINKI

Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz muffiny przez około 20-25 minut. W tym czasie powinny lekko zarumienić się z wierzchu i podrosnąć.

6

PODAJEMY BABECZKI JAJECZNE

Po upieczeniu wyjmij muffiny z foremek i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut. Podawaj, najlepiej na ciepło jako element kolacji lub śniadania. Możesz także zjeść je na zimno w roli szybkiej przekąski. Smacznego

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

976,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

162,7 kcal

🥑

Tłuszcz

10,9 g

🌾

Węglowodany

4,9 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy