tom-car24.com.pl

Mus czekoladowy • przepis • składniki • przygotowanie

Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Mus czekoladowy

Jak mus, to mus! Ale ten mus musisz spróbować!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka >70% kakao - 100 g
śmietana 30% - 300 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MOCNO:
schłódź śmietankę.
2.PRZYGOTOWANIE OBIE CZEKOLADY:
rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka.
3.DO DRUGIEGO RONDELKA:
nalewamy wodę, którą doporowadzamy do wrzenia.
4.STAWIAMY MISKĘ Z:
czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszsytkie kawałki się roztopią.
5.MUSIMY PAMIĘTAĆ, ABY:
dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody.
6.ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĘ STUDZIMY,:
żeby była lekko ciepła.
7.ŚMIETANĘ UBIJAMY NA:
sztywno, odkładamy trochę śmietany do dekoracji.
8.STOPNIOWO DOLEWAMY ROZPUSZCZONĄ,:
ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną.
9.SCHŁADZAMY PRZED:
podaniem.
10.JAK PODAWAĆ OZDOBIAMY:
pozostałą bitą śmietaną, startą czekoladą lub dowolnymi owocami.
Mus czekoladowy

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MOCNO

schłódź śmietankę.

2

PRZYGOTOWANIE OBIE CZEKOLADY

rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do miski lub rondelka.

3

DO DRUGIEGO RONDELKA

nalewamy wodę, którą doporowadzamy do wrzenia.

4

STAWIAMY MISKĘ Z

czekoladą na rondelku z gotującą wodą i mieszamy rozpuszczającą się czekoladę, tak długo aż wszsytkie kawałki się roztopią.

5

MUSIMY PAMIĘTAĆ, ABY

dno miski nie dotykało powierzchni gotującej się wody.

6

ROZPUSZCZONĄ CZEKOLADĘ STUDZIMY,

żeby była lekko ciepła.

7

ŚMIETANĘ UBIJAMY NA

sztywno, odkładamy trochę śmietany do dekoracji.

8

STOPNIOWO DOLEWAMY ROZPUSZCZONĄ,

ostudzoną czekoladę, aż połączy się dobrze ze śmietaną.

9

SCHŁADZAMY PRZED

podaniem.

10

JAK PODAWAĆ OZDOBIAMY

pozostałą bitą śmietaną, startą czekoladą lub dowolnymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1158,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

193,1 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

8,6 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy

Mus czekoladowy - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl