tom-car24.com.pl

Mus miętowy z limonką • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!

Mus miętowy z limonką

Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięta świeża - 25 g
ser mascarpone - 250 g
woda - 50 ml
sok z limonki - 20 ml
syrop z agawy - 60 g
limonka - 1 szt.
śmietana 30% - 200 ml
ciastka czekoladowe neo - 180 g
czekoladki miętowe - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SYROP:
Podgrzewamy wodę z syropem z agawy, sokiem i skórką otartą z limonki. Siekamy i dodajemy świeże liście mięty. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Studzimy.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MUSU:
Wystudzony syrop łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i dodajemy ją do masy.
3.UKŁADAMY WARSTWY I DEKORUJEMY:
Kruszymy ciastka i wysypujemy nimi dna słoiczków. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy warstwę musu miętowego. Ponownie dodajemy ciastka i nakrywamy je kolejną warstwą musu. Ścieramy czekoladę i posypujemy nią desery. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Mus miętowy z limonką

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SYROP

Podgrzewamy wodę z syropem z agawy, sokiem i skórką otartą z limonki. Siekamy i dodajemy świeże liście mięty. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Studzimy.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MUSU

Wystudzony syrop łączymy z serkiem mascarpone. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę i dodajemy ją do masy.

3

UKŁADAMY WARSTWY I DEKORUJEMY

Kruszymy ciastka i wysypujemy nimi dna słoiczków. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy warstwę musu miętowego. Ponownie dodajemy ciastka i nakrywamy je kolejną warstwą musu. Ścieramy czekoladę i posypujemy nią desery. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3075,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

512,6 kcal

🥑

Tłuszcz

29,1 g

🌾

Węglowodany

58 g

🥬

Błonnik

5,3 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy