tom-car24.com.pl

Potrawka z kurczaka z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie

Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Potrawka z kurczaka z fasolą

Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kurczak - 1 szt.
imbir świeży - 2 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
boczek wędzony w plastrach - 120 g
brokuł - 100 g
curry - 1 łyżka
fasola czerwona z puszki - 500 g
marchew - 1 szt.
mleczko kokosowe - 400 ml
pieprz biały - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
papryka mielona ostra - 1 łyżka
pomidory krojone z puszki - 450 g
sok z limonki - 20 ml
limonka - 1 szt.
kolendra świeża - 11 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE:
żeliwne lub żaroodporne tarkę Przygotowanie Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju.
2.NA ROZGRZANYM OLEJU:
smażymy boczek pokrojony na mniejsze kawałki.
3.DO PODSMAŻONEGO BOCZKU:
dodajemy marchewkę pokrojoną w duże, podłużne kawałki.
4.CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ:
4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz).
5.DO NACZYNIA Z:
boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody.
6.PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I:
dusimy na bardzo małym ogniu.
7.KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY:
a następnie porcjujemy tak, by uzyskać piersi z częścią skrzydełek, udka, podudzia i skrzydełka.
8.KAWAŁKI KURCZAKA DOPRAWIAMY:
solą i mielonym, białym pieprzem.
9.NA TEJ SAMEJ:
patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony.
10.PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA:
zdejmujemy z patelni na talerz.
11.NA PATELNIĘ, NA:
której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży, obrany imbir starty na tarce o drobnych oczkach.
12.CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA:
małym ogniu.
13.NA PATELNI Z:
przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu.
14.KURCZAKA Z POMIDORAMI:
chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
15.GOTUJEMY NA MAŁYM:
ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 MINUT NA: wolnym ogniu.
16.DO POTRAWKI DODAJEMY:
fasolę odcedzoną z zalewy, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu.
17.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ:
ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.
18.NA TALERZ WYKŁADAMY:
kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa.
19.KURCZAKA Z WARZYWAMI:
polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego.
20.DEKORUJEMY PLASTERKAMI PAPRYCZKI,:
posypujemy listkami świeżej kolendry. CAŁOŚĆ SKRAPIAMY SOKIEM: z limonki.
Potrawka z kurczaka z fasolą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE

żeliwne lub żaroodporne tarkę Przygotowanie Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju.

2

NA ROZGRZANYM OLEJU

smażymy boczek pokrojony na mniejsze kawałki.

3

DO PODSMAŻONEGO BOCZKU

dodajemy marchewkę pokrojoną w duże, podłużne kawałki.

4

CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ

4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz).

5

DO NACZYNIA Z

boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody.

6

PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I

dusimy na bardzo małym ogniu.

7

KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY

a następnie porcjujemy tak, by uzyskać piersi z częścią skrzydełek, udka, podudzia i skrzydełka.

8

KAWAŁKI KURCZAKA DOPRAWIAMY

solą i mielonym, białym pieprzem.

9

NA TEJ SAMEJ

patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony.

10

PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA

zdejmujemy z patelni na talerz.

11

NA PATELNIĘ, NA

której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży, obrany imbir starty na tarce o drobnych oczkach.

12

CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA

małym ogniu.

13

NA PATELNI Z

przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu.

14

KURCZAKA Z POMIDORAMI

chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym.

15

GOTUJEMY NA MAŁYM

ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 MINUT NA: wolnym ogniu.

16

DO POTRAWKI DODAJEMY

fasolę odcedzoną z zalewy, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu.

17

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ

ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.

18

NA TALERZ WYKŁADAMY

kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa.

19

KURCZAKA Z WARZYWAMI

polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego.

20

DEKORUJEMY PLASTERKAMI PAPRYCZKI,

posypujemy listkami świeżej kolendry. CAŁOŚĆ SKRAPIAMY SOKIEM: z limonki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5187,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1296,8 kcal

🥑

Tłuszcz

92 g

🌾

Węglowodany

38,1 g

🥬

Błonnik

79,9 g

💪

Białko

79,9 g

Podobne przepisy

Potrawka z kurczaka z fasolą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl