tom-car24.com.pl

Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na naleśniki na słodko – z pysznym farszem morelowym i lodami waniliowymi.

Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi

Wypróbuj przepis na naleśniki na słodko – z pysznym farszem morelowym i lodami waniliowymi.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 50 g
cukier puder - 1 szczypta
cukier wanilinowy - 1 paczka
jajko - 2 szt.
masło - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżka
mleko - 300 ml
sól - 1 szczypta
wino białe - 100 ml
morele suszone - 200 g
lody waniliowe - 200 g
mąka pszenna - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.ROBIMY CIASTO NA NALEŚNIKI:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól mieszamy, miksujemy z mlekiem i jajkami na gładką masę i odstawiamy na 20 minut do spęcznienia.
2.SMAŻYMY MORELE:
Morele kroimy w kostkę i zagotowujemy z białym winem i 200 ml wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 6 minut, aż morele będą miękkie. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy miodem do smaku. Morele lekko zagęszczamy skrobią wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
3.SMAŻYMY NALEŚNIKI:
Na patelni rozgrzewamy trochę masła. Smażymy naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy farsz morelowy i zwijamy w rulon. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z 1 kulką lodów waniliowych.
Naleśniki po austriacku z morelami i lodami waniliowymi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROBIMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy i sól mieszamy, miksujemy z mlekiem i jajkami na gładką masę i odstawiamy na 20 minut do spęcznienia.

2

SMAŻYMY MORELE

Morele kroimy w kostkę i zagotowujemy z białym winem i 200 ml wody. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 6 minut, aż morele będą miękkie. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę wody. Doprawiamy miodem do smaku. Morele lekko zagęszczamy skrobią wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

3

SMAŻYMY NALEŚNIKI

Na patelni rozgrzewamy trochę masła. Smażymy naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony. Na każdy naleśnik nakładamy farsz morelowy i zwijamy w rulon. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z 1 kulką lodów waniliowych.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2342 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

585,5 kcal

🥑

Tłuszcz

18,6 g

🌾

Węglowodany

91,1 g

🥬

Błonnik

13 g

💪

Białko

13 g

Podobne przepisy