tom-car24.com.pl

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem • przepis • składniki • przygotowanie

Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem

Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brzoskwinia - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
mango - 0,5 szt.
kasza pęczak - 250 g
migdały - 25 g
pistacje - 50 g
rodzynki - 25 g
rzodkiewka - 170 g
szczypior cebuli - 24 g
mięso wieprzowe schab - 180 g
żurawina suszona - 25 g
natka pietruszki - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ KASZĘ:
pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
2.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO:
dużej miski wrzucamy ugotowany pęczak (możemy użyć również kaszy jaglanej lub gryczanej), ogórek pokrojony w kostkę (bez gniazd nasiennych), drobno pokrojony szczypiorek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
3.DODAJEMY ŻURAWINĘ, RODZYNKI,:
pistacje oraz migdały w całości, pokrojone w kostkę mango oraz brzoskwinię pokrojoną w kostkę.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANĄ:
natkę pietruszki.
5.RZODKIEWKI KROIMY W:
półtalarki i dodajemy do pozostałych składników.
6.SOS MUSZTARDĘ I:
oliwę z oliwek mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
7.DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem.
8.DODAJEMY ŁYŻKĘ WODY,:
całość mieszamy.
9.SMAŻONE PLASTRY SCHABU:
Plastry schabu myjemy i osuszamy.
10.DELIKATNIE NACINAMY BŁONKĘ:
na brzegach plastrów.
11.MIĘSO Z OBU:
stron doprawiamy pieprzem i solą.
12.PLASTRY SCHABU SMAŻYMY:
na bardzo gorącej patelni posmarowanej oliwą z oliwek.
13.SCHAB SMAŻYMY:
ok. 2 MINUTY Z: każdej strony, odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę.
14.MIĘSO DODAJEMY DO:
miski z pozostałymi składnikami.
15.WLEWAMY SOS. DOPRAWIAMY PIEPRZEM ORAZ:
solą.
16.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
17.SAŁATKĘ PRZED PODANIEM:
wstawiamy minimum na 5 godzin do lodówki.
18.DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI:
natki pietruszki.
Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ KASZĘ

pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

2

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA DO

dużej miski wrzucamy ugotowany pęczak (możemy użyć również kaszy jaglanej lub gryczanej), ogórek pokrojony w kostkę (bez gniazd nasiennych), drobno pokrojony szczypiorek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę.

3

DODAJEMY ŻURAWINĘ, RODZYNKI,

pistacje oraz migdały w całości, pokrojone w kostkę mango oraz brzoskwinię pokrojoną w kostkę.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANĄ

natkę pietruszki.

5

RZODKIEWKI KROIMY W

półtalarki i dodajemy do pozostałych składników.

6

SOS MUSZTARDĘ I

oliwę z oliwek mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

7

DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem.

8

DODAJEMY ŁYŻKĘ WODY,

całość mieszamy.

9

SMAŻONE PLASTRY SCHABU

Plastry schabu myjemy i osuszamy.

10

DELIKATNIE NACINAMY BŁONKĘ

na brzegach plastrów.

11

MIĘSO Z OBU

stron doprawiamy pieprzem i solą.

12

PLASTRY SCHABU SMAŻYMY

na bardzo gorącej patelni posmarowanej oliwą z oliwek.

13

SCHAB SMAŻYMY

ok. 2 MINUTY Z: każdej strony, odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę.

14

MIĘSO DODAJEMY DO

miski z pozostałymi składnikami.

15

WLEWAMY SOS. DOPRAWIAMY PIEPRZEM ORAZ

solą.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

17

SAŁATKĘ PRZED PODANIEM

wstawiamy minimum na 5 godzin do lodówki.

18

DEKORUJEMY KILKOMA LISTKAMI

natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2187,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

546,9 kcal

🥑

Tłuszcz

15,9 g

🌾

Węglowodany

85,6 g

🥬

Błonnik

21,7 g

💪

Białko

21,7 g

Podobne przepisy