Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki • przepis • składniki • przygotowanie
Naleśniki to jedno z dań, które zaliczają się do grona comfort food. Sycące, delikatne ciasto w połączeniu z różnymi nadzieniami i sosami tworzą ciekawe doświadczenia smakowe. Przygotowywanie naleśników jest dość proste, jeśli trzymać się przepisu. W jaki sposób zrobić pyszne, lekkie naleśniki? Poznaj nasz przepis na naleśnikowe ciasto.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY JAJKA
Do miski wbij jajka, dodaj do nich sól i ubij je. Możesz zacząć od ubicia białka, a dopiero gdy zrobi się sztywne dodać żółtko.
DODAJEMY WODĘ I MLEKO
Do jajek dodaj powoli mleko oraz wodę i wymieszaj.
DODAJEMY MĄKĘ
Do wymieszanej masy dodaj powoli mąkę. Nie spiesz się, a powoli wtłaczaj ją w jajeczną masę. Ciasto powinno być średniej gęstości.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Masło (20 g) rozgrzej na patelni, a następnie zanurz chochelkę w cieście i wlej jej zawartość na patelnię. Po 2-3 minutach przewróć naleśnika na drugą stronę. Pierwszy naleśnik najczęściej nie wychodzi — nie zrażaj się i po usmażeniu przejdź do smażenia kolejnego naleśnika. Dodawaj po 10 g masła co 3-4 naleśniki, żeby uzyskać piękny, złocisty kolor.
ŚCIĄGAMY NADMIAR TŁUSZCZU
Gotowe naleśniki wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym. Pozwól, aby tłuszcz wsiąkł w ręcznik, a potem przełóż na drugi talerz. Po usunięciu nadmiaru tłuszczu naleśniki są gotowe do jedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2331 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
388,5 kcal
Tłuszcz
12,7 g
Węglowodany
57 g
Błonnik
0 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z indyka z warzywami i ryżem
Delikatne mięso, lekki warzywny sos i pożywny ryż – wystarczy kilka składników i przepyszny obiad gotowy! Spróbuj!

Wegańska kapusta faszerowana
Sprawdź, jak świeża biała kapusta smakuje w wersji faszerowanej! To efektowne danie na obiad, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto go spróbuje!

Bezglutenowe muffinki czekoladowe
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka mięsna
Ta soczysta babka mięsna z jajkami i boczkiem to wyjątkowy pomysł na każdą okazję – nie tylko na Wielkanoc!

Sałatka z buraków i awokado z kawowym dressingiem
Poznaj orzeźwiające połączenie buraków, awokado i pomarańczy z ciekawym, kawowym dressingiem!

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami
Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.