tom-car24.com.pl

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą • przepis • składniki • przygotowanie

Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą

Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wołowo-wieprzowe - 150 g
cebula - 0,25 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 2 szczypty
jogurt naturalny - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
chlebek pita - 1 szt.
marynowana papryka - 60 g
pomidor czerwony - 2 plastry
sałata lodowa - 1 liść

Instrukcje przygotowania

1.Rozgrzewamy oliwę:
Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni.
2.Przygotowujemy składniki:
Siekamy cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Odkładamy składniki na bok.
3.Smażymy cebulę:
Dodajemy posiekaną cebulę na rozgrzaną patelnię. Smażymy 2-3 minuty, aż stanie się miękka i zeszklona.
4.Dodajemy mięso:
Dodajemy mięso mielone i smażymy, rozdrabniając je drewnianą łyżką, aż będzie całkowicie usmażone.
5.Dodajemy przyprawy:
Dodajemy czerwoną paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku, czosnek mielony, sól i pieprz. Mieszamy.
6.Przygotowujemy sos czosnkowy:
W misce mieszamy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz.
7.Podgrzewamy pitę:
Podgrzewamy pitę według instrukcji na opakowaniu lub na suchej, gorącej patelni przez kilka sekund z każdej strony.
8.Składamy danie:
Kroimy pitę na pół. Do środka wkładamy mięso, dodajemy plastry pomidora, paski konserwowej papryki i liście sałaty.
9.Wykańczamy danie:
Polewamy całość sosem czosnkowym i podajemy na ciepło.
Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Rozgrzewamy oliwę

Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z oliwek na dużej patelni.

2

Przygotowujemy składniki

Siekamy cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Odkładamy składniki na bok.

3

Smażymy cebulę

Dodajemy posiekaną cebulę na rozgrzaną patelnię. Smażymy 2-3 minuty, aż stanie się miękka i zeszklona.

4

Dodajemy mięso

Dodajemy mięso mielone i smażymy, rozdrabniając je drewnianą łyżką, aż będzie całkowicie usmażone.

5

Dodajemy przyprawy

Dodajemy czerwoną paprykę w proszku, ostrą paprykę w proszku, czosnek mielony, sól i pieprz. Mieszamy.

6

Przygotowujemy sos czosnkowy

W misce mieszamy jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz.

7

Podgrzewamy pitę

Podgrzewamy pitę według instrukcji na opakowaniu lub na suchej, gorącej patelni przez kilka sekund z każdej strony.

8

Składamy danie

Kroimy pitę na pół. Do środka wkładamy mięso, dodajemy plastry pomidora, paski konserwowej papryki i liście sałaty.

9

Wykańczamy danie

Polewamy całość sosem czosnkowym i podajemy na ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

648,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

648,5 kcal

🥑

Tłuszcz

36,4 g

🌾

Węglowodany

46 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

37,1 g

Podobne przepisy