Piyaz • przepis • składniki • przygotowanie
Piyaz to przepyszna sałatka inspirowaną kuchnią turecką. Dzięki dodatkowi białej fasoli i jajek jest niezwykle pożywna, a pomidory i cebula dodają jej świeżości. Sprawdź, jaki to prosty przepis!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki dressingu mieszamy ze sobą.
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Następnie zalewamy ją zimną wodą na ok. 5-10 minut, aby złagodzić jej smak. Po tym czasie cebulę odcedzamy.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ SKŁADNIKI SAŁATKI
Pomidory kroimy w półplasterki, natkę pietruszki drobno siekamy. W misce mieszamy fasolę, cebulę, pomidory i pietruszkę. Całość doprawiamy sumakiem, polewamy dressingiem i ponownie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Jajka kroimy w ćwiartki i wraz z oliwkami dodajemy do sałatki. Danie podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1097,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
548,6 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
54,3 g
Błonnik
13,7 g
Białko
25,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Burek z serem kozim i oliwkami
Przygotuj jedno z najpopularniejszych dań kuchni tureckiej! Burek, czyli ciasto zapiekane z serem kozim i oliwkami.

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony żółty ser z sosem tatarskim
Z wierzchu – wspaniale chrupie, w środku – skrywa miękkie, ciągnące się wnętrze! Smażony ser Karola podasz z wyrazistym sosem tatarskim jako idealną przekąskę!

Blok pistacjowy
Blok pistacjowy to idealna propozycja deseru, który pozytywnie zaskoczy Twoich gości czy domowników. To świetny pomysł na wzbogacenie menu imprez towarzyskich lub rodzinnych spotkań.

Groszkowe pęczotto z ubijaną fetą
Aromatyczny kuzyn risotto, czyli pęczotto, to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się, jak smakuje z groszkiem, szpinakiem i ubijaną fetą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Magdalenki w stylu francuskim
Kształt muszelki i cytrynowy smak to znaki szczególne francuskich magdalenek – delikatnych ciasteczek rozsławionych dzięki klasyce literatury. Przygotuj je, wykorzystując przepis Pawła!

Kalafiorowa zupa krem
Zupa na dziś? Krem z kalafiora! Przygotujesz go w prosty sposób i to zaledwie w 30 minut!

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.