tom-car24.com.pl

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym

Pyszne domowe bułeczki drożdżowe nadziewane powidłami śliwkowymi, czyli pampuchy! To klasyczne danie podane z sosem waniliowym i masłem makowym na pewno zagości na stałe w niejednej kuchni.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wanilia - 1 szt.
skrobia ziemniaczana - 10 g
mak - 40 g
cukier - 30 g
drożdże świeże - 21 g
jajko - 2 szt.
masło - 30 g
mąka pszenna - 430 g
mleko 3,2% - 200 ml
powidła śliwkowe - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIANIE CIASTA NA PAMPUCHY:
Do pojemnika miksującego wlać mleko o temperaturze pokojowej i wsypać cukier. Wkruszyć drożdże ipodgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać pokrojone na kawałki masło, jajko i mąkę. Wyrabiać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programugniatanie/2 minuty, aż powstanie gładkie ciasto.
2.WYRASTANIE CIASTA:
Przełożyć ciasto drożdżowe do miski, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Dokładnie umyć pojemnik miksujący.
3.FORMOWANIE I NADZIEWANIE PAMPUCHÓW:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 4 porcje, z każdej porcji rękami uformować kulę.
4.GOTOWANIE PAMPUCHÓW NA PARZE:
Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, zamknąć wkład do gotowania na parze i umieścić go na pojemniku miksującym. Gotować pampuchy, ustawiwszyprogram gotowanie na parze.
Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIANIE CIASTA NA PAMPUCHY

Do pojemnika miksującego wlać mleko o temperaturze pokojowej i wsypać cukier. Wkruszyć drożdże ipodgrzewać (z zatkniętą miarką) 3 minuty/prędkość 1/37°C. Dodać pokrojone na kawałki masło, jajko i mąkę. Wyrabiać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszy programugniatanie/2 minuty, aż powstanie gładkie ciasto.

2

WYRASTANIE CIASTA

Przełożyć ciasto drożdżowe do miski, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Dokładnie umyć pojemnik miksujący.

3

FORMOWANIE I NADZIEWANIE PAMPUCHÓW

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 4 porcje, z każdej porcji rękami uformować kulę.

4

GOTOWANIE PAMPUCHÓW NA PARZE

Do pojemnika miksującego wlać 1 litr wody o temperaturze pokojowej, zamknąć wkład do gotowania na parze i umieścić go na pojemniku miksującym. Gotować pampuchy, ustawiwszyprogram gotowanie na parze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3411 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

852,8 kcal

🥑

Tłuszcz

34,2 g

🌾

Węglowodany

114,1 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

22,9 g

Podobne przepisy

Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl