tom-car24.com.pl

Sajgonki z pieczoną kaczką • przepis • składniki • przygotowanie

Odkryj smak azjatyckich sajgonek wypełnoninych mięsem kaczki i warzywami!

Sajgonki z pieczoną kaczką

Odkryj smak azjatyckich sajgonek wypełnoninych mięsem kaczki i warzywami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 2 szt.
jajko - 1 szt.
kaczka pierś - 250 g
makaron sojowy - 130 g
marchew - 1 szt.
papier ryżowy - 25 szt.
por - 1 szt.
bazylia świeża - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
imbir świeży - 1 łyżeczka
kolendra świeża - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
ocet ryżowy - 3 łyżki
olej - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
sos rybny - 1 łyżka
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Por i marchewkę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w piórka. Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu i kroimy. Bazylię siekamy. Czosnek, imbir i chili siekamy.
2.SMAŻYMY FARSZ:
Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Blanszujemy marchewkę. Dodajemy dymki, przesmażamy. Dodajemy upieczone mięso kaczki, porwane na mniejsze części. Dorzucamy por, posiekany czosnek, imbir, odrobinę ostrej papryczki. Zalewamy łyżką sosu rybnego i odrobiną sosu sojowego. Doprawiamy sokiem z limonki oraz tajską bazylią. Dodajemy pokrojony makaron sojowy. Całość mieszamy. Farsz przekładamy do miski. Gdy farsz przestygnie, wbijamy do niego jajo, dodajemy posiekany szczypiorek – mieszamy.
3.ZWIJAMY SAJGONKI:
Papier ryżowy zwilżamy wodą. Wykładamy farsz na środek i zawijamy tak jak krokiety.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU:
Łączymy składniki sosu, mieszamy.
Sajgonki z pieczoną kaczką

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Por i marchewkę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w piórka. Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu i kroimy. Bazylię siekamy. Czosnek, imbir i chili siekamy.

2

SMAŻYMY FARSZ

Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Blanszujemy marchewkę. Dodajemy dymki, przesmażamy. Dodajemy upieczone mięso kaczki, porwane na mniejsze części. Dorzucamy por, posiekany czosnek, imbir, odrobinę ostrej papryczki. Zalewamy łyżką sosu rybnego i odrobiną sosu sojowego. Doprawiamy sokiem z limonki oraz tajską bazylią. Dodajemy pokrojony makaron sojowy. Całość mieszamy. Farsz przekładamy do miski. Gdy farsz przestygnie, wbijamy do niego jajo, dodajemy posiekany szczypiorek – mieszamy.

3

ZWIJAMY SAJGONKI

Papier ryżowy zwilżamy wodą. Wykładamy farsz na środek i zawijamy tak jak krokiety.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SOSU

Łączymy składniki sosu, mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2225,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

556,4 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

97,4 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

22,5 g

Podobne przepisy

Sajgonki z pieczoną kaczką - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl