tom-car24.com.pl

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie

Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy

Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
marchew - 2 szt.
seler naciowy - 100 g
anchois - 3 szt.
wino białe - 200 ml
ząbek czosnku - 0,5 szt.
śmietana 18% - 6 łyżek
ser gorgonzola - 100 g
pieprz biały - 1 szczypta
mięso mielone wieprzowe - 500 g
bazylia świeża - 5 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
pomidor suszony - 100 g
makaron pappardelle - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MIĘSO PRZEKŁADAMY:
do miski, doprawiamy solą i pieprzem. MIESZAMY.
2.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
niewielką ilość oliwy z oliwek, przesmażamy mięso, cały czas mieszając w celu rozdzielenia kawałków mięsa na patelni.
3.DO PRZESMAŻONEGO MIĘSA:
dodajemy pokrojony w plastry czosnek. MIESZAMY.
4.SUSZONY TYMIANEK ROZCIERAMY:
w dłoniach i dodajemy do mięsa. PRZESMAŻONE MIĘSO PRZEKŁADAMY: do miski.
5.NA TEJ SAMEJ:
patelni rozgrzewamy ponownie niewielką ilość oliwy z oliwek.
6.NA PATELNI PRZESMAŻAMY:
drobno pokrojoną cebulę, do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojone marchewkę i seler.
7.NASTĘPNIE DO PRZESMAŻONYCH:
i lekko podduszonych warzyw dodajemy przesmażone wcześniej mięso, całość zalewamy białym winem wytrawnym.
8.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu przez mniej więcej 10 minut (im dłużej, tym lepiej).
9.DODAJEMY POSIEKANE FILETY:
anchois. MIESZAMY.
10.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
11.GDY SOS SIĘ:
mocno zredukuje i nabierze konsystencji emulsji, dodajemy śmietanę, mieszamy.
12.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
wody i gotujemy do momentu uzyskania kremowego sosu.
13.GOTUJEMY 5 MINUT:
na wolnym ogniu w celu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy.
14.NASTĘPNIE DODAJEMY GORGONZOLĘ:
porwaną na mniejsze kawałki, mieszamy. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY: pieprzem.
15.ŚWIEŻY MAKARON PAPPARDELLE:
gotujemy, dodajemy do sosu, całość mieszamy, na samym końcu dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę. MIESZAMY.
16.JAK PODAWAĆ MAKARON:
wyciągamy na talerz, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dekorujemy listkami bazylii.
Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MIĘSO PRZEKŁADAMY

do miski, doprawiamy solą i pieprzem. MIESZAMY.

2

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

niewielką ilość oliwy z oliwek, przesmażamy mięso, cały czas mieszając w celu rozdzielenia kawałków mięsa na patelni.

3

DO PRZESMAŻONEGO MIĘSA

dodajemy pokrojony w plastry czosnek. MIESZAMY.

4

SUSZONY TYMIANEK ROZCIERAMY

w dłoniach i dodajemy do mięsa. PRZESMAŻONE MIĘSO PRZEKŁADAMY: do miski.

5

NA TEJ SAMEJ

patelni rozgrzewamy ponownie niewielką ilość oliwy z oliwek.

6

NA PATELNI PRZESMAŻAMY

drobno pokrojoną cebulę, do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojone marchewkę i seler.

7

NASTĘPNIE DO PRZESMAŻONYCH

i lekko podduszonych warzyw dodajemy przesmażone wcześniej mięso, całość zalewamy białym winem wytrawnym.

8

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu przez mniej więcej 10 minut (im dłużej, tym lepiej).

9

DODAJEMY POSIEKANE FILETY

anchois. MIESZAMY.

10

DOPRAWIAMY PIEPRZEM.

11

GDY SOS SIĘ

mocno zredukuje i nabierze konsystencji emulsji, dodajemy śmietanę, mieszamy.

12

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

wody i gotujemy do momentu uzyskania kremowego sosu.

13

GOTUJEMY 5 MINUT

na wolnym ogniu w celu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy.

14

NASTĘPNIE DODAJEMY GORGONZOLĘ

porwaną na mniejsze kawałki, mieszamy. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY: pieprzem.

15

ŚWIEŻY MAKARON PAPPARDELLE

gotujemy, dodajemy do sosu, całość mieszamy, na samym końcu dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę. MIESZAMY.

16

JAK PODAWAĆ MAKARON

wyciągamy na talerz, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dekorujemy listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3096,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

774,2 kcal

🥑

Tłuszcz

33,1 g

🌾

Węglowodany

71,4 g

🥬

Błonnik

41,6 g

💪

Białko

41,6 g

Podobne przepisy