Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy • przepis • składniki • przygotowanie
Makaronowe wstążki z jasnym warzywnym sosem i dodatkiem mięsa mielonego. Pyszna wariacja na temat kuchni włoskiej.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MIĘSO PRZEKŁADAMY
do miski, doprawiamy solą i pieprzem. MIESZAMY.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
niewielką ilość oliwy z oliwek, przesmażamy mięso, cały czas mieszając w celu rozdzielenia kawałków mięsa na patelni.
DO PRZESMAŻONEGO MIĘSA
dodajemy pokrojony w plastry czosnek. MIESZAMY.
SUSZONY TYMIANEK ROZCIERAMY
w dłoniach i dodajemy do mięsa. PRZESMAŻONE MIĘSO PRZEKŁADAMY: do miski.
NA TEJ SAMEJ
patelni rozgrzewamy ponownie niewielką ilość oliwy z oliwek.
NA PATELNI PRZESMAŻAMY
drobno pokrojoną cebulę, do zeszklenia, następnie dodajemy drobno pokrojone marchewkę i seler.
NASTĘPNIE DO PRZESMAŻONYCH
i lekko podduszonych warzyw dodajemy przesmażone wcześniej mięso, całość zalewamy białym winem wytrawnym.
GOTUJEMY NA WOLNYM
ogniu przez mniej więcej 10 minut (im dłużej, tym lepiej).
DODAJEMY POSIEKANE FILETY
anchois. MIESZAMY.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
GDY SOS SIĘ
mocno zredukuje i nabierze konsystencji emulsji, dodajemy śmietanę, mieszamy.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
wody i gotujemy do momentu uzyskania kremowego sosu.
GOTUJEMY 5 MINUT
na wolnym ogniu w celu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY GORGONZOLĘ
porwaną na mniejsze kawałki, mieszamy. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY: pieprzem.
ŚWIEŻY MAKARON PAPPARDELLE
gotujemy, dodajemy do sosu, całość mieszamy, na samym końcu dodajemy suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę. MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ MAKARON
wyciągamy na talerz, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, dekorujemy listkami bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3096,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
774,2 kcal
Tłuszcz
33,1 g
Węglowodany
71,4 g
Błonnik
41,6 g
Białko
41,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lasagne jabłkowe
Jeśli uwielbiasz jabłka, to jest to deser dla Ciebie! Delikatne ciasto, jabłka obsypane cynamonem, a do tego jeszcze więcej jabłek w postaci musu!

Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
Efektowne i całkowicie wegańskie danie, które zachwyci każdego wielbiciela kalafiorów i nie tylko! Koniecznie spróbuj, jak prosto i szybko przygotować tę potrawę.

Ciabatta
Sprężyste chlebki inspirowane tradycyjnym włoskim pieczywem. Idealnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania czy podane z pastami jako przekąski na imprezę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza
Bowl w stylu azjatyckim z pierożkami gyoza i przepysznymi dodatkami to idealne danie na dzień, w którym najdzie Cię ochota na kuchnię inspirowaną Japonią.

Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cruffiny czekoladowo-cynamonowe
Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!

Sakiewki nadziewane plamiakiem i krewetkami podawane z zielonymi szparagami
Pyszne filety z plamiaka z krewetkami i szparagami przygotujesz w niecałą godzinę! Wypróbuj przepis!

Szwarcwaldzki tort z wiśniami
Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.