tom-car24.com.pl

Pascha czekoladowa • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!

Pascha czekoladowa

Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

kakao - 40 g
limonka - 1 szt.
masło - 100 g
orzech pekan - 100 g
żurawina suszona - 100 g
syrop klonowy - 2 łyżki
ser twaróg półtłusty - 500 g
czekolada deserowa - 50 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PASCHY:
Orzechy prażymy w piekarniku, a następnie siekamy. Masło roztapiamy z czekoladą. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Twaróg dokładnie mielemy lub miksujemy i łączymy z masą z masła i czekolady. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dodajemy syrop klonowy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, skórkę otartą z limonki oraz żurawiny. Odrobinę żurawin i orzechów pozostawiamy do dekoracji.
2.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY:
Masę przekładamy do formy do babki lub miseczki wyłożonej folią spożywczą. Paschę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
3.DEKORUJEMY PASCHĘ:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łącząc ją z oliwą, i bardzo dokładnie mieszamy.
Pascha czekoladowa

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PASCHY

Orzechy prażymy w piekarniku, a następnie siekamy. Masło roztapiamy z czekoladą. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Twaróg dokładnie mielemy lub miksujemy i łączymy z masą z masła i czekolady. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dodajemy syrop klonowy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, skórkę otartą z limonki oraz żurawiny. Odrobinę żurawin i orzechów pozostawiamy do dekoracji.

2

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY

Masę przekładamy do formy do babki lub miseczki wyłożonej folią spożywczą. Paschę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

3

DEKORUJEMY PASCHĘ

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, łącząc ją z oliwą, i bardzo dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3243,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

540,6 kcal

🥑

Tłuszcz

38,8 g

🌾

Węglowodany

41,4 g

🥬

Błonnik

13,2 g

💪

Białko

13,2 g

Podobne przepisy

Pascha czekoladowa - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl