tom-car24.com.pl

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe • przepis • składniki • przygotowanie

Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe

Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mleko - 65 ml
masło - 50 g
drożdże świeże - 25 g
cukier - 1 łyżeczka
pieczarka - 180 g
cebula - 1 szt.
kasza gryczana - 50 g
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
mąka pszenna -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASŁO:
Masło wkładamy do rondelka i delikatnie je podgrzewamy, aby się rozpuściło, a potem studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
W małym garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego cukier, a potem ściągamy z kuchenki. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i mieszamy je. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy mąkę, dodaj jajka, sól oraz masło i zaczyn. Całość mieszamy i zagniatamy. Gdy ciasto zrobi się sprężyste, wkładamy je z powrotem do miski i nakrywamy szmatką, a potem odstawiamy na bok w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
4.PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy ją. Powinna zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
5.SMAŻYMY PIECZARKI I CEBULĘ:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki przecieramy wilgotną ścierką, a potem również drobno je kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki. Podsmażamy całość, aż cały płyn z pieczarek odparuje. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz.
6.MIESZAMY FARSZ:
Ugotowaną kaszę dodajemy do grzybów i cebuli, a potem wszystko mieszamy. Gotowy farsz studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
7.NADZIEWAMY PASZTECIKI:
Posypujemy blat mąką, a następnie wałkujemy na nim ciasto w kształt prostokąta. Układamy farsz na całej długość ciasta, a potem sklejamy ze sobą przeciwległe boki.
8.DZIELIMY PASZTECIKI:
Dzielimy ciasto na podłużne paszteciki równej długości.
9.PIECZEMY PASZTECIKI:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem przekładamy na nią paszteciki. W miseczce rozkłócamy jajka i smarujemy nimi wierzch pasztecików. Blachę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż paszteciki się zarumienią. Po upieczeniu studzimy delikatnie paszteciki i serwujemy gościom.
Paszteciki z pieczarkami drożdżowe

Czas przygotowania

195 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASŁO

Masło wkładamy do rondelka i delikatnie je podgrzewamy, aby się rozpuściło, a potem studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

W małym garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego cukier, a potem ściągamy z kuchenki. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i mieszamy je. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy mąkę, dodaj jajka, sól oraz masło i zaczyn. Całość mieszamy i zagniatamy. Gdy ciasto zrobi się sprężyste, wkładamy je z powrotem do miski i nakrywamy szmatką, a potem odstawiamy na bok w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

4

PRZYGOTOWUJEMY KASZĘ

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy ją. Powinna zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

5

SMAŻYMY PIECZARKI I CEBULĘ

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki przecieramy wilgotną ścierką, a potem również drobno je kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pieczarki. Podsmażamy całość, aż cały płyn z pieczarek odparuje. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz.

6

MIESZAMY FARSZ

Ugotowaną kaszę dodajemy do grzybów i cebuli, a potem wszystko mieszamy. Gotowy farsz studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

7

NADZIEWAMY PASZTECIKI

Posypujemy blat mąką, a następnie wałkujemy na nim ciasto w kształt prostokąta. Układamy farsz na całej długość ciasta, a potem sklejamy ze sobą przeciwległe boki.

8

DZIELIMY PASZTECIKI

Dzielimy ciasto na podłużne paszteciki równej długości.

9

PIECZEMY PASZTECIKI

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a potem przekładamy na nią paszteciki. W miseczce rozkłócamy jajka i smarujemy nimi wierzch pasztecików. Blachę wsuwamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 35-40 minut, aż paszteciki się zarumienią. Po upieczeniu studzimy delikatnie paszteciki i serwujemy gościom.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2429,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

485,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,8 g

🌾

Węglowodany

68,9 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

15,4 g

Podobne przepisy

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl