tom-car24.com.pl

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko • przepis • składniki • przygotowanie

Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko

Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Czas przygotowania
360 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

wino czerwone - 500 ml
mięso wieprzowe karkówka - 1 kg
miód - 4 łyżki
jałowiec - 1 łyżka
ząbek czosnku - 3 szt.
olej rzepakowy - 80 ml
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 2 łyżki
tymianek suszony - 2 łyżki
masło klarowane - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KARKÓWKĘ:
Karkówkę zalewamy czerwonym winem z dodatkiem miodu i posiekanych ziaren jałowca. Odstawiamy na 48-72 godziny.
2.PIECZEMY KARKÓWKĘ:
W moździerzu dokładnie ucieramy suszone grzyby z czosnkiem i tymiankiem, odrobiną oleju i soli. Karkówkę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), osuszamy i nacieramy utartymi w moździerzu składnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 86-90°C (termoobieg) przez 4-5 godzin.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS/GLAZURĘ:
Marynatę odcedzamy, przelewamy do garnka, dolewamy sos z pieczenia karkówki i płyn redukujemy. Na koniec dodajemy masło, sos odparowujemy – powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję. Do karkówki można przygotować glazurę, używając powideł śliwkowych lub żurawinowych zamiast masła. Upieczoną karkówkę smarujemy glazurą i zapiekamy ponownie w piekarniku w 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.
Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko

Czas przygotowania

360 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KARKÓWKĘ

Karkówkę zalewamy czerwonym winem z dodatkiem miodu i posiekanych ziaren jałowca. Odstawiamy na 48-72 godziny.

2

PIECZEMY KARKÓWKĘ

W moździerzu dokładnie ucieramy suszone grzyby z czosnkiem i tymiankiem, odrobiną oleju i soli. Karkówkę wyjmujemy z marynaty (marynatę zachowujemy), osuszamy i nacieramy utartymi w moździerzu składnikami, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 86-90°C (termoobieg) przez 4-5 godzin.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS/GLAZURĘ

Marynatę odcedzamy, przelewamy do garnka, dolewamy sos z pieczenia karkówki i płyn redukujemy. Na koniec dodajemy masło, sos odparowujemy – powinien mieć lekko zawiesistą konsystencję. Do karkówki można przygotować glazurę, używając powideł śliwkowych lub żurawinowych zamiast masła. Upieczoną karkówkę smarujemy glazurą i zapiekamy ponownie w piekarniku w 190°C (termoobieg) przez ok. 8 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2414,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

603,6 kcal

🥑

Tłuszcz

49 g

🌾

Węglowodany

16,4 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

47,3 g

Podobne przepisy