tom-car24.com.pl

Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie

Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!

Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym

Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 10 g
podgrzybki - 100 g
śmietana 30% - 200 ml
majeranek suszony - 1 łyżeczka
kasza jęczmienna - 100 g
mięso mielone, drobiowe - 400 g
natka pietruszki - 5 g
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 1 szczypta
bazylia świeża - 5 g
tymianek świeży - 10 g
brokuł - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY GRZYBY:
Na oleju, na rozgrzanej patelni smażymy grzyby pokrojone w duże kawałki, od czasu do czasu mieszając. Gdy dobrze odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż się zeszklą.
2.DODAJEMY ŚMIETANKĘ:
Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, dolewamy śmietankę. Całość doprawiamy pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Sos dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby rozcieńczając go wodą.
3.FORMUJEMY PULPETY:
Mięso doprawiamy w misce solą i pieprzem. Dodajemy dobrze posiekaną natkę pietruszki, tymianek i bazylię. Dodajemy kaszę jęczmienną. Całość dobrze wyrabiamy.
4.PIECZEMY PULPETY:
Pulpety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury do 200°C przez 10-12 minut.
5.PODAJEMY PULPETY Z SOSEM:
Zahartowane różyczki brokułu kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni lekko skropionej olejem. Oprószamy pieprzem.
Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY GRZYBY

Na oleju, na rozgrzanej patelni smażymy grzyby pokrojone w duże kawałki, od czasu do czasu mieszając. Gdy dobrze odparują, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy, aż się zeszklą.

2

DODAJEMY ŚMIETANKĘ

Dodajemy masło, a gdy się rozpuści, dolewamy śmietankę. Całość doprawiamy pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Sos dusimy na małym ogniu, w razie potrzeby rozcieńczając go wodą.

3

FORMUJEMY PULPETY

Mięso doprawiamy w misce solą i pieprzem. Dodajemy dobrze posiekaną natkę pietruszki, tymianek i bazylię. Dodajemy kaszę jęczmienną. Całość dobrze wyrabiamy.

4

PIECZEMY PULPETY

Pulpety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury do 200°C przez 10-12 minut.

5

PODAJEMY PULPETY Z SOSEM

Zahartowane różyczki brokułu kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na patelni lekko skropionej olejem. Oprószamy pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1913,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

478,4 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

37,4 g

🥬

Błonnik

25,4 g

💪

Białko

25,4 g

Podobne przepisy