tom-car24.com.pl

Burger z cieciorki z dipem ananasowym • przepis • składniki • przygotowanie

Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Burger z cieciorki z dipem ananasowym

Daria Ładocha wie, jak miksować najróżniejsze smaki! Spróbuj burgera z cieciorki, kukurydzy i sera feta, z sosem słodko-kwaśnym na bazie ananasa, w pieczywie owsianym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciecierzyca ugotowana - 400 g
jajko - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 285 g
mąka kukurydziana - 3 łyżki
curry - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser feta - 150 g
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
ksylitol - 1 łyżeczka
limonka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka
ananas - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
chleb owsiany - 4 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
ogórek - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY SKŁADNIKI BURGERÓW:
Kukurydzę razem z ciecierzycą (jeśli używamy ciecierzycy z puszki) osączamy na sicie. Szalotkę kroimy w kostkę, a chili drobno siekamy (ilość wedle uznania). Do misy blendera wrzucamy kukurydzę, cieciorkę, szalotkę, chili i 3 łyżki mąki kukurydzianej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, garść świeżej kolendry i blendujemy pulsacyjnie. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki i układamy na talerzu. Kotleciki wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS SŁODKO-KWAŚNY:
Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia blendera. Dodajemy posiekane chili wraz z garścią kolendry, sok wyciśnięty z limonki i pomarańczy oraz ksylitol. Całość miksujemy na masę. Sos przelewamy do miski.
3.SMAŻYMY BURGERY:
Talerz posypujemy mąką kukurydzianą. Schłodzone burgery obtaczamy w mące. Burgery smażymy na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przekrawamy na pół. Ogórka, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Na jednej części bułki układamy sałatę. Burgery układamy na sałacie, możemy dodać także odrobinę sosu. Układamy pozostałe warzywa i przykrywamy drugą częścią bułki. W środek wbijamy długie wykałaczki.
Burger z cieciorki z dipem ananasowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY SKŁADNIKI BURGERÓW

Kukurydzę razem z ciecierzycą (jeśli używamy ciecierzycy z puszki) osączamy na sicie. Szalotkę kroimy w kostkę, a chili drobno siekamy (ilość wedle uznania). Do misy blendera wrzucamy kukurydzę, cieciorkę, szalotkę, chili i 3 łyżki mąki kukurydzianej. Doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Wbijamy jajko oraz dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, garść świeżej kolendry i blendujemy pulsacyjnie. Z otrzymanej masy formujemy kotleciki i układamy na talerzu. Kotleciki wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS SŁODKO-KWAŚNY

Ananasa obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do naczynia blendera. Dodajemy posiekane chili wraz z garścią kolendry, sok wyciśnięty z limonki i pomarańczy oraz ksylitol. Całość miksujemy na masę. Sos przelewamy do miski.

3

SMAŻYMY BURGERY

Talerz posypujemy mąką kukurydzianą. Schłodzone burgery obtaczamy w mące. Burgery smażymy na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Bułki przekrawamy na pół. Ogórka, pomidory i cebulę kroimy w plastry. Na jednej części bułki układamy sałatę. Burgery układamy na sałacie, możemy dodać także odrobinę sosu. Układamy pozostałe warzywa i przykrywamy drugą częścią bułki. W środek wbijamy długie wykałaczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7601,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1900,3 kcal

🥑

Tłuszcz

40,2 g

🌾

Węglowodany

327,8 g

🥬

Błonnik

62,0 g

💪

Białko

62,0 g

Podobne przepisy