tom-car24.com.pl

Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, cukinią i tartą mozzarellą, czyli przepis na obiad z blachy, który zachwyci niejednego domownika. Sprawdź, jak go przygotować!

Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią

Ziemniaki zapiekane z kiełbasą, cukinią i tartą mozzarellą, czyli przepis na obiad z blachy, który zachwyci niejednego domownika. Sprawdź, jak go przygotować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 6 szt.
kiełbasa - 30 g
śmietana 18% - 2 łyżki
mozzarella, tarta - 20 g
cukinia - 0,5 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Kiełbasę, czosnek i cukinię kroimy w drobną kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich ser i śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
3.ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z FARSZEM:
Plastry ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na każdy z plastrów wykładamy odrobinę farszu. Tak przygotowane talarki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kiełbasę, czosnek i cukinię kroimy w drobną kostkę. Składniki przekładamy do miski, dodajemy do nich ser i śmietanę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

3

ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z FARSZEM

Plastry ziemniaków układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na każdy z plastrów wykładamy odrobinę farszu. Tak przygotowane talarki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

572 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

286 kcal

🥑

Tłuszcz

8,1 g

🌾

Węglowodany

42,2 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

8,3 g

Podobne przepisy