Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ
blender papier do pieczenia 2 blachy do pieczenia wykałaczkę rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół) Warzywa Obieramy marchew i pietruszkę, odkrawamy końcówki, następnie kroimy je wzdłuż na ćwiartki (jeśli warzywa są grube, kroimy na sześć części).
ODDZIELAMY MARCHEWKĘ OD
pietruszki, zalewamy warzywa oliwą z oliwek.
ROZGNIATAMY 2 ZĄBKI
czosnku z łupiną – jeden dodajemy do marchewki, drugi do pietruszki.
KROIMY 6 GAŁĄZEK
świeżego tymianku, dodajemy jedną połowę do marchewki, drugą połowę do pietruszki. WARZYWA PRZYPRAWIAMY PIEPRZEM: i solą.
BIERZEMY KAWAŁEK FOLII
aluminiowej, składamy ją na pół, następnie każdą krawędź składamy przynajmniej 3 razy i mocno dociskamy, tworząc w ten sposób kieszonkę.
TAK SAMO POSTĘPUJEMY
z drugim kawałkiem folii.
DO KAŻDEJ Z
kieszonek osobno wkładamy zamarynowane w oliwie i ziołach pietruszkę i marchewkę, szczelnie zamykamy obie kieszonki, kładziemy na blaszce z piekarnika i pieczemy mniej więcej 30 minut (jeśli po 1/2 h warzywa będą twarde, należy je piec 10 minut dłużej).
KURCZAK DROBNO SIEKAMY
3 gałązki tymianku.
KAŻDĄ Z PIERSI
kurczaka dobrze myjemy i osuszamy, następnie kroimy w poprzek na 3 części.
MIĘSO DOPRAWIAMY GAŁĄZKAMI
tymianku, solą i pieprzem.
KURCZAKA POLEWAMY NIEWIELKĄ
ilością oliwy z oliwek.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE NACIERAMY
oliwą i przyprawami.
KAŻDY KAWAŁEK KURCZAKA
zawijamy w plaster boczku.
KAWAŁKI KURCZAKA WYKŁADAMY
na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
CAMEMBERT KROIMY W
plasterki ząbek czosnku.
ŚCINAMY BARDZO CIENKO
górną warstwę sera Camembert.
DOPRAWIAMY POKROJONYM W
plasterki ząbkiem czosnku oraz 2 gałązkami tymianku.
SKŁADNIKI ROZKŁADAMY NA
serze i lekko dociskamy.
SER SKRAPIAMY ODROBINĄ
oliwy i posypujemy solą i pieprzem.
ODCINAMY PASEK PAPIERU
do pieczenia (pergaminu) i owijamy nim ser dookoła.
PAPIER PRZYPINAMY DO
sera wykałaczką.
CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY WCZEŚNIEJ
odciętą górną warstwą sera.
KŁADZIEMY NA BLASZE
z kawałkami kurczaka.
WKŁADAMY WSZYSTKO RAZEM
do piekarnika na mniej więcej 25–30 minut.
SOS PISTACJE DELIKATNIE
kruszymy za pomocą noża.
POR KROIMY NA
mniejsze kawałki (wzdłuż na 4 części, a następnie w nieco grubszą kostkę). NALEWAMY ODROBINĘ OLIWY: do garnka.
WRZUCAMY POR, KTÓRY
musimy tylko zeszklić (por nie może się przypalić). DO GARNKA DODAJEMY: pistacje. WSZYSTKO ZALEWAMY BIAŁYM: winem.
CZEKAMY, AŻ WINO
się zredukuje.
ŚMIETANĘ PRZED DODANIEM
do sosu doprawiamy odrobiną soli.
GDY WINO JUŻ
się zredukowało, dodajemy gęstą kwaśną śmietanę.
MIESZAMY I ZMNIEJSZAMY
zupełnie ogień – śmietana musi się tylko zagotować, nie musi się redukować.
PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
kroimy drobno i dodajemy wtedy, gdy śmietana się już zagotuje.
GARNEK Z SOSEM
zdejmujemy z ognia. MIESZAMY. DODAJEMY SÓL I: pieprz.
ZA POMOCĄ BLENDERA
miksujemy na gładką masę.
JEŚLI SOS JEST
zbyt gęsty, dodajemy wodę.
SOS DOPRAWIAMY MUSZTARDĄ
i dokładnie mieszamy trzepaczką.
SOS PONOWNIE
podgrzewamy.
MIESZAMY I PO
zagotowaniu wyłączamy ogień pod garnkiem.
JAK PODAWAĆ WARZYWA,
kurczaka i ser wyjmujemy z piekarnika.
OSTROŻNIE OTWIERAMY KIESZONKI
z folii aluminiowej z warzywami.
MARCHEWKĘ I PIETRUSZKĘ
układamy na talerzu, dokładamy kurczaka. CAŁOŚĆ POLEWAMY: sosem.
NA OSOBNYM TALERZYKU
podajemy ser.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3780 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
945 kcal
Tłuszcz
66,6 g
Węglowodany
21,9 g
Błonnik
63,9 g
Białko
63,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Tarta z kurkami
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z makaronem ryżowym i orzechami
Azja na talerzu. Mnóstwo aromatycznych przypraw, z lekką dozą pikantności, do tego makaron ryżowy i chrupiące orzechy!

Sajgonki z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!

Roladki z indyka z papryką i kaparami
Kruche roladki z piersi z indyka wypełnione papryką, kaparami oraz serem feta to idealny pomysł na niebanalnego grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sznycel w panierce owsianej z sałatką z ziemniaków
Plastry mięsa w złocistej panierce z płatków owsianych. Oryginalny pomysł na klasyczny sznycel wiedeński. Doskonały!

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Pizza z czekoladą
Czekolada na okrągło, czyli pizza na słodko! Przygotuj proste ciasto według przepisu Pawła i spełnij dziecięce marzenia o idealnym deserze!