tom-car24.com.pl

Kremowa zupa pomidorowa z papryką • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykła, kremowa zupa pomidorowa z papryką. To prawdziwa bomba smaku i aromatu, która odmieni Twoje podejście do pomidorówki! Sprawdź, jak ją przygotować.

Kremowa zupa pomidorowa z papryką

Niezwykła, kremowa zupa pomidorowa z papryką. To prawdziwa bomba smaku i aromatu, która odmieni Twoje podejście do pomidorówki! Sprawdź, jak ją przygotować.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 300 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
marchew - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 50 g
olej słonecznikowy - 50 ml
woda - 5 l
pomidory z puszki - 760 g
piramidka smaku do zupy pomidorowej - 2 szt.
masło - 1 łyżka
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
cukier - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę i przesmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystkie składniki mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
Do podsmażonych z koncentratem pomidorowym warzyw dodajemy pomidory z puszki, wodę i piramidki smaku. Zupę gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
3.BLENDUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Z ugotowanej zupy wyjmujemy piramidki smaku, dodajemy masło i blendujemy, aż będzie gładka i kremowa. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę dokładnie mieszamy i podajemy jeszcze gorącą z ulubionymi dodatkami lub samą.
Kremowa zupa pomidorowa z papryką

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Wszystkie warzywa kroimy w większą kostkę i przesmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wszystkie składniki mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

Do podsmażonych z koncentratem pomidorowym warzyw dodajemy pomidory z puszki, wodę i piramidki smaku. Zupę gotujemy na małym ogniu przez ok. 2 godziny.

3

BLENDUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ

Z ugotowanej zupy wyjmujemy piramidki smaku, dodajemy masło i blendujemy, aż będzie gładka i kremowa. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę dokładnie mieszamy i podajemy jeszcze gorącą z ulubionymi dodatkami lub samą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

989,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

99 kcal

🥑

Tłuszcz

5,9 g

🌾

Węglowodany

10,5 g

🥬

Błonnik

3,6 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy