tom-car24.com.pl

Pieguski • przepis • składniki • przygotowanie

Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.

Pieguski

Pieguski to jedne z najpopularniejszych ciasteczek, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Charakteryzują się chrupiącą konsystencją i czekoladowymi „piegami”. Ciastka rozpływają się w ustach i z wyglądu łudząco przypominają amerykańskie chocolate chip cookies. Przygotowanie piegusków w domu jest nie tylko proste, ale także daje mnóstwo radości i satysfakcji.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna tortowa - 360 g
masło - 195 g
cukier - 80 g
jajko - 2 szt.
dropsy czekoladowe - 110 g
proszek do pieczenia - 1,5 płaska łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY MASŁO I CUKIER:
Wsypujemy do miski cukier i dodajemy masło, a potem wszystko ucieramy.
2.DODAJEMY JAJKA:
Do utartego cukru z masłem dodajemy jajka. Mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i delikatnie zagniatamy ciasto.
4.DODAJEMY DROPSY:
Do masy wsypujemy dropsy i ugniatamy ciasto tak, by wtłoczyć w nie czekoladę jak najbardziej równomiernie.
5.ZAWIJAMY CIASTO W FOLIĘ:
Formujemy kulę z ciasta, a następnie owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
6.FORMUJEMY CIASTKA:
Wyciągamy ciasto z lodówki i folii, dzielimy na 20 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy, formując okrągłe ciasteczka.
7.PIECZEMY CIASTECZKA:
Układamy papier na blasze, a potem przenosimy na nią ciastka, pozostawiają odstępy pomiędzy nimi. Pieczemy ok. 14 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w piecu z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia i gotowe!
Pieguski

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY MASŁO I CUKIER

Wsypujemy do miski cukier i dodajemy masło, a potem wszystko ucieramy.

2

DODAJEMY JAJKA

Do utartego cukru z masłem dodajemy jajka. Mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Do miski wsypujemy mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i delikatnie zagniatamy ciasto.

4

DODAJEMY DROPSY

Do masy wsypujemy dropsy i ugniatamy ciasto tak, by wtłoczyć w nie czekoladę jak najbardziej równomiernie.

5

ZAWIJAMY CIASTO W FOLIĘ

Formujemy kulę z ciasta, a następnie owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.

6

FORMUJEMY CIASTKA

Wyciągamy ciasto z lodówki i folii, dzielimy na 20 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy, formując okrągłe ciasteczka.

7

PIECZEMY CIASTECZKA

Układamy papier na blasze, a potem przenosimy na nią ciastka, pozostawiają odstępy pomiędzy nimi. Pieczemy ok. 14 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w piecu z uchylonymi drzwiczkami do przestygnięcia i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3805,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

190,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,1 g

🌾

Węglowodany

21,5 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

2,9 g

Podobne przepisy

Pieguski - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl