Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia • przepis • składniki • przygotowanie
Rozgrzewająca, regionalna zupa z zaskakującym dodatkiem suszonych pomidorów i pieczonymi pulpetami z karpia. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny lub jedno z dań serwowanych podczas kolacji wigilijnej. Wypróbuj przepis Karola i przekonaj się, jaka jest pyszna!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY CEBULKĘ
Cebule bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebula musi być w nim zanurzona. Smażymy, a raczej suszymy ją, na niewielkim ogniu, aż nabierze lekko złotego koloru.
DOPRAWIAMY CEBULKĘ SUSZONYMI POMIDORAMI
Suszone pomidory bardzo drobno siekamy i dodajemy je do skarmelizowanej cebulki. Kiedy cebula i pomidory nabiorą już brązowozłotego koloru, wyłączamy ogień, dodajemy 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i ok. 0,5 łyżeczki suszonego majeranku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do innego naczynia.
GOTUJEMY KARTOFLANKĘ
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm. Z garnka, w którym przygotowaliśmy wywar, wyjmujemy piramidki smaku – wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki. Gotujemy je, aż zmiękną, powinny się niemal rozgotować.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPETY
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, oliwę z chili, ugotowaną kaszę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość przez mniej więcej 1-2 minuty bardzo dokładnie mieszamy, aż masa zrobi się niemal gładka i kleista. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
FORMUJEMY I PIECZEMY PULPETY
Z gotowej masy, w dłoniach natłuszczonych olejem, formujemy pulpety o wielkości zbliżonej do orzecha włoskiego lub mniejsze. Delikatnie je spłaszczamy i pieczemy ok. 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 185°C.
DOPRAWIAMY KARTOFLANKĘ
Śmietankę przelewamy do miski, dodajemy ocet, a także pieprz i sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy odrobinę gorącej kartoflanki, aby ją zahartować. Tak przygotowaną przelewamy w całości do zupy. Następnie gotujemy ją jeszcze przez chwilę na małym ogniu i doprawiamy pozostałym majerankiem. Ogień wyłączamy, dodajemy 2 łyżki przygotowanej wcześniej okrasy i posiekaną natkę pietruszki.
PODAJEMY ZUPĘ
Gotową zupę przelewamy do misek, dodajemy do nich po kilka pulpetów, oprószamy natką pietruszki i doprawiamy według uznania smakowym olejem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2847 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
474,5 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
39,7 g
Błonnik
4,8 g
Białko
26,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.

Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
Wytrawne ciasto drożdżowe z nadzieniem z sera, śmietany i wędzonej szynki. Pięknie pachnie, a smakuje... doskonale!

Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Wegetariańskie chili z batatami
Chili może smakować równie pysznie bez mięsnych dodatków. Skosztuj lżejszej wersji chili, idealnej na ciepłe, rodzinne wieczory.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sycylijskie ciasto pistacjowe Bronte
Ciasto inspirowane kuchnią włoską z polskimi akcentami! Poznaj nasz przepis i delektuj się smakiem doskonałego wypieku na bazie orzechów.

Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
Połączenie słodkich i wytrawnych smaków to doskonały pomysł na obiad według Okrasy!

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!