tom-car24.com.pl

Pierniczki alpejskie • przepis • składniki • przygotowanie

Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie to wyjątkowy przysmak, który kojarzy się z ciepłem domowego ogniska i świątecznym nastrojem. Te aromatyczne, miękkie ciasteczka pełne korzennych przypraw, są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić pyszne, domowe pierniczki jak alpejskie? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
1005 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 60
Poziom trudności
średni

Składniki

żółtko jaja kurzego - 2 szt.
białko jaja kurzego - 1 szt.
cukier drobny - 95 g
miód - 100 g
masło - 65 g
śmietana kwaśna - 50 ml
kakao - 10 g
soda oczyszczona - 0,3 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PODGRZEWAMY MIÓD Z PRZYPRAWAMI:
Do rondelka dodajemy miód, kakao, cukier oraz przyprawę korzenną i mieszamy. Podgrzewamy całość na małym ogniu przez 10 minut, mieszając. Wyłączamy.
2.DODAJEMY MASŁO:
Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miodowej masy. Czekamy, aż się rozpuści, a cała masa przestygnie.
3.MIESZAMY ŚMIETANĘ Z SODĄ:
W miseczce mieszamy śmietanę wraz z sodą i odstawiamy na bok.
4.UBIJAMY BIAŁKO:
Rozbijamy jajka. Dodajemy białko do drugiej miseczki, a żółtka przekładamy do kubka. Ubijamy białko na sztywną pianę.
5.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Do piany dodajemy żółtka i ubijamy na niskich obrotach przez 2 minuty.
6.DODAJEMY MASĘ MIODOWĄ:
Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę miodową i mieszamy.
7.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Dodajemy do masy śmietanę i mieszamy.
8.DODAJEMY MĄKĘ:
Do masy powoli dodajemy mąkę, cały czas mieszając.
9.WYRABIAMY CIASTO:
Wstępnie rozmieszane ciasto wyrabiamy dłońmi i formujemy w kulkę. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 16 godzin.
10.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK:
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
11.FORMUJEMY PIERNICZKI:
Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na mniejsze partie. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na 4 mm placuszek. Wykrawamy pierniczki foremkami, a ciasto, które zostanie, zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto.
12.PIECZEMY PIERNICZKI:
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Rozkładamy pierwszą partię pierniczków i pieczemy przez 11 minut. Czynność powtarzamy, aż skończą się pierniczki. Po upieczeniu studzimy je na talerzach. Gotowe pierniczki dowolnie ozdabiamy (np. cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową czy blanszowanymi migdałami) i przekładamy do puszki lub innego pojemnika. Najlepiej smakują następnego dnia.
Pierniczki alpejskie

Czas przygotowania

1005 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 60

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODGRZEWAMY MIÓD Z PRZYPRAWAMI

Do rondelka dodajemy miód, kakao, cukier oraz przyprawę korzenną i mieszamy. Podgrzewamy całość na małym ogniu przez 10 minut, mieszając. Wyłączamy.

2

DODAJEMY MASŁO

Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miodowej masy. Czekamy, aż się rozpuści, a cała masa przestygnie.

3

MIESZAMY ŚMIETANĘ Z SODĄ

W miseczce mieszamy śmietanę wraz z sodą i odstawiamy na bok.

4

UBIJAMY BIAŁKO

Rozbijamy jajka. Dodajemy białko do drugiej miseczki, a żółtka przekładamy do kubka. Ubijamy białko na sztywną pianę.

5

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Do piany dodajemy żółtka i ubijamy na niskich obrotach przez 2 minuty.

6

DODAJEMY MASĘ MIODOWĄ

Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę miodową i mieszamy.

7

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Dodajemy do masy śmietanę i mieszamy.

8

DODAJEMY MĄKĘ

Do masy powoli dodajemy mąkę, cały czas mieszając.

9

WYRABIAMY CIASTO

Wstępnie rozmieszane ciasto wyrabiamy dłońmi i formujemy w kulkę. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 16 godzin.

10

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.

11

FORMUJEMY PIERNICZKI

Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na mniejsze partie. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na 4 mm placuszek. Wykrawamy pierniczki foremkami, a ciasto, które zostanie, zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto.

12

PIECZEMY PIERNICZKI

Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Rozkładamy pierwszą partię pierniczków i pieczemy przez 11 minut. Czynność powtarzamy, aż skończą się pierniczki. Po upieczeniu studzimy je na talerzach. Gotowe pierniczki dowolnie ozdabiamy (np. cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową czy blanszowanymi migdałami) i przekładamy do puszki lub innego pojemnika. Najlepiej smakują następnego dnia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2373,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

39,6 kcal

🥑

Tłuszcz

1,1 g

🌾

Węglowodany

6,4 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

0,7 g