tom-car24.com.pl

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie

Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym

Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
goździki - 5 szt.
migdały - 100 g
miód - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
pomarańcza - 1 szt.
rodzynki - 20 g
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 200 ml
cynamon, laska - 1 szt.
cebula - 2 szt.
grzyby suszone - 40 g
kasza jęczmienna - 70 g
ząbek czosnku - 2 szt.
karp, płat - 500 g
masło - 30 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
mleko - 70 ml
woda - 250 ml
mąka pszenna typ 550 - 420 g

Instrukcje przygotowania

1.Z PŁATÓW KARPIA USUWAMY:
skórę oraz ości. Kroimy na mniejsze kawałki i mielemy, używając maszynki do mielenia mięsa z sitem o grubych oczkach. Suszone grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż napęcznieją. Odcedzamy, studzimy, a następnie drobno siekamy. Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2.W DUŻEJ MISCE MIESZAMY:
oba rodzaje mąki. Dodajemy wodę podgrzaną z mlekiem i masłem, mieszamy i wstępnie zagniatamy. Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dokładnie wyrabiamy, aż stanie się jednolite i elastyczne. Blat i ciasto cały czas podsypujemy mąką. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
3.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WYLEWAMY:
miód. Dodajemy goździki, połamaną laskę cynamonu, rodzynki oraz pozbawione skórki, lekko podprażone, całe migdały. Chwilę prażymy. Następnie dodajemy skórkę startą z połowy pomarańczy. Wlewamy czerwone wino wytrawne i redukujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz kawałki zimnego masła. Gotujemy na wolnym ogniu, aż 2/3 sosu odparuje.
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Z PŁATÓW KARPIA USUWAMY

skórę oraz ości. Kroimy na mniejsze kawałki i mielemy, używając maszynki do mielenia mięsa z sitem o grubych oczkach. Suszone grzyby gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż napęcznieją. Odcedzamy, studzimy, a następnie drobno siekamy. Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu.

2

W DUŻEJ MISCE MIESZAMY

oba rodzaje mąki. Dodajemy wodę podgrzaną z mlekiem i masłem, mieszamy i wstępnie zagniatamy. Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat. Dokładnie wyrabiamy, aż stanie się jednolite i elastyczne. Blat i ciasto cały czas podsypujemy mąką. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

3

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ WYLEWAMY

miód. Dodajemy goździki, połamaną laskę cynamonu, rodzynki oraz pozbawione skórki, lekko podprażone, całe migdały. Chwilę prażymy. Następnie dodajemy skórkę startą z połowy pomarańczy. Wlewamy czerwone wino wytrawne i redukujemy. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz kawałki zimnego masła. Gotujemy na wolnym ogniu, aż 2/3 sosu odparuje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5226,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

871,1 kcal

🥑

Tłuszcz

36,9 g

🌾

Węglowodany

95,1 g

🥬

Błonnik

35,5 g

💪

Białko

35,5 g

Podobne przepisy

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl