tom-car24.com.pl

Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!

Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami

Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 30 g
cynamon - 0,5 łyżeczki
mąka migdałowa - 50 g
cukier puder - 1 łyżka
drożdże świeże - 12 g
masło - 30 g
sól - 1 szczypta
woda - 60 ml
mąka pszenna - 300 g
cukier trzcinowy - 40 g
jajko - 2 szt.
pomarańcza - 1 szt.
śliwka suszona - 100 g
morele suszone - 100 g
marcepan - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NADZIENIA:
Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY PIEROGI:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.
Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sól, rozdrobnione drożdże, żółtka, roztopione masło i większą część wody. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dolewamy stopniowo pozostałą część ciepłej wody.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI NADZIENIA

Masę marcepanową dokładnie mieszamy z żółtkami i sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy, aż całość będzie jednolita. Śliwki i morele kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY PIEROGI

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Za pomocą wycinaka lub szklanki wycinamy krążki o średnicy ok. 6-7 cm. Na środek nakładamy nadzienie i sklejamy pierogi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4413 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

294,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,1 g

🌾

Węglowodany

38,7 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,1 g

Podobne przepisy