Pierś w panierce serowej z sosem pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Ciekawy pomysł na przyrządzenie piersi kurczaka. Aromatyczny makaron z pesto pasuje do niej idealnie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
blachę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg) Przygotowanie 250 g makaronu spaghetti gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie.
MAKARON DELIKATNIE MIESZAMY
i gotujemy al dente przez 3-4 minuty.
PIERSI KURCZAKA MYJEMY
i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
Z PIERSI KURCZAKA
wycinamy polędwiczki, ale ich nie wyrzucamy.
FILETY Z PIERSI
rozcinamy na skos (wszystkie kawałki powinny mieć równą grubość, do 1,5 cm).
MAKARON ODCEDZAMY I
przelewamy oliwą z oliwek (ok. 20 ML).
KAWAŁKI KURCZAKA Z
obu stron doprawiamy solą i białym pieprzem.
SIEKAMY NATKĘ
pietruszki.
NA TALERZYK WBIJAMY
3 jaja, dodajemy 15 g natki pietruszki i płatki owsiane.
ŚCIERAMY SER KOLUMB
(ok. 50 G) NA: tarce o drobnych oczkach, dodajemy go do jajka i pietruszki i dokładnie mieszamy całą panierkę.
NA KOLEJNY TALERZYK
wysypujemy mąkę.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
niewielką ilość oliwy z oliwek.
KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA
panierujemy najpierw w mące, następnie w panierce i układamy na patelni (niezbyt mocno nagrzanej), następnie usmażone kawałki kurczaka przekładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i przed samym podaniem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200°C (od razu przed podaniem dania, w celu podgrzania) na mniej więcej 3-5 minut.
SOS 25 G
sera Kolumb ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
SIEKAMY 2 ZĄBKI
czosnku.
DO POJEMNIKA MIKSERA
wrzucamy rukolę (część pozostawiamy do dekoracji) i 2 posiekane ząbki czosnku , dodajemy pistacje, starty ser (niewielką ilość pistacji i sera pozostawiamy do dekoracji) i resztę oliwy z oliwek.
MIKSUJEMY DO UZYSKANIA
jednolitej konsystencji.
JAK PODAWAĆ NA
czystą, rozgrzaną patelnię kładziemy niewielką część przygotowanego masła, dodajemy 2-3 plasterki czosnku, odrobinę skórki z cytryny i część przygotowanej, pokrojonej papryczki , biały pieprz i niewielką ilość wody.
NIEWIELKĄ PORCJĘ MAKARONU
wrzucamy na patelnię, posypujemy odrobiną drobno pokrojonej natki pietruszki, dokładamy niewielką ilość sosu pesto, mieszamy i przekładamy na talerz.
ZA POMOCĄ ŁYŻKI
i widelca przekładamy makaron na talerz.
ODROBINĘ PESTO WYKŁADAMY
na talerz, na pesto kładziemy kawałki kurczaka (3 kawałki na jedną porcję).
NA SAM CZUBEK
ostatniego kawałka kurczaka dajemy odrobinę pesto.
CAŁOŚĆ WYKAŃCZAMY ODROBINĄ
oliwy z oliwek, makaron posypujemy odrobiną startego sera.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY PRZY
kolejnych porcjach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4820,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1205,0 kcal
Tłuszcz
72,4 g
Węglowodany
72,5 g
Błonnik
66,2 g
Białko
66,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Pinsa à la panini
Kanapka we włoskim stylu na ciepło, pełna warzyw, ciągnącej się burraty i pysznej mortadeli. Poświęć kilkanaście minut i ciesz się pinsą à la panini!

Podpłomyki z koprem włoskim i brzoskwinią
Chrupiący podpłomyk z dodatkiem sera koziego z anyżkowym koprem włoskim i brzoskwinią! To zaskakujące połączenie, ale przepyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego
Grillowany łosoś, podawany z dodatkiem delikatnego jabłkowego purée i kopru włoskiego jako aromatycznego kontrastu.

Zielona zupa z bekonem
Zupa z brokułami, szpinakiem i zielonym groszkiem to porcja zielonych warzyw okraszona chrupiącym boczkiem. Prosty i szybki pomysł na lunch.

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cukiniowe spaghetti z indykiem
Zobacz, jak przygotować lekki makaron z cukinii! W połączeniu z warzywnym sosem i klopsikami z mięsa indyczego zachwyci nawet największego niejadka!

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Owocowe szaszłyki
Smakowita mieszanka owoców podpieczonych na grillu w postaci szaszłyków. Podana ze słodkim sosem miodowym i orzechami.