tom-car24.com.pl

Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!

Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem

Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pierś z kurczaka - 1 szt.
ciabatta - 1 szt.
pesto - 2 łyżki
bakłażan - 3 plastry
pomidory suszone w oleju - 3 szt.
mozzarella - 0,5 szt.
bazylia świeża - 3 liście

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY KURCZAKA:
Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i 2 łyżkami oliwy. Pierś kurczaka kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso marynujemy w przygotowanej marynacie przez ok. 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIABATTĘ:
Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na patelni wewnętrzną stroną do dołu i grillujemy przez ok. 1,5 minuty. Następnie wewnętrzną stronę smarujemy pesto.
3.GRILLUJEMY KURCZAKA I BAKŁAŻANA:
Zamarynowanego kurczaka grillujemy przez ok. 2 minuty. Następnie na patelni grillujemy posmarowane oliwą plastry bakłażana, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
4.SKŁADAMY KANAPKĘ:
Na dolnej połówce ciabatty układamy kolejno: bakłażan, suszone pomidory, kawałki kurczaka, plastry mozzarelli i listki bazylii. Gotową kanapkę przykrywamy górną połową ciabatty i grillujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.
Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY KURCZAKA

Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i 2 łyżkami oliwy. Pierś kurczaka kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso marynujemy w przygotowanej marynacie przez ok. 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIABATTĘ

Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na patelni wewnętrzną stroną do dołu i grillujemy przez ok. 1,5 minuty. Następnie wewnętrzną stronę smarujemy pesto.

3

GRILLUJEMY KURCZAKA I BAKŁAŻANA

Zamarynowanego kurczaka grillujemy przez ok. 2 minuty. Następnie na patelni grillujemy posmarowane oliwą plastry bakłażana, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

4

SKŁADAMY KANAPKĘ

Na dolnej połówce ciabatty układamy kolejno: bakłażan, suszone pomidory, kawałki kurczaka, plastry mozzarelli i listki bazylii. Gotową kanapkę przykrywamy górną połową ciabatty i grillujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1028 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1028 kcal

🥑

Tłuszcz

58,4 g

🌾

Węglowodany

56,9 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

65,7 g

Podobne przepisy

Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl