tom-car24.com.pl

Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Gotowany łosoś, młode ziemniaki i chrupiącą fasolką. Ta sałatka to doskonały pomysł na szybki obiad.

Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem

Gotowany łosoś, młode ziemniaki i chrupiącą fasolką. Ta sałatka to doskonały pomysł na szybki obiad.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
łosoś filet, bez skóry - 500 g
ocet balsamiczny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
chrzan tarty - 3 łyżeczki
wino białe - 150 ml
fasola szparagowa - 500 g
młode ziemniaki - 600 g

Instrukcje przygotowania

1.ZIEMNIAKI I FASOLKĘ GOTUJEMY:
Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Fasolkę oczyszczamy, gotujemy osobno we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut, aż będzie miękka
2.ZIEMNIAKI MIESZAMY Z FASOLKĄ I DRESSINGIEM.:
Cebulę obieramy, połowę kroimy w paski, resztę w drobną kostkę. Mieszamy chrzan, oliwę i ocet, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i mieszamy. Ziemniaki i fasolkę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy. Większe ziemniaki kroimy na pół. Mieszamy z fasolką i dressingiem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków.
3.PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA:
Wino oraz 150 ml wody wlewamy do szerokiego garnka, dodajemy resztę cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Łososia myjemy, osuszamy i wkładamy do garnka. Zmniejszamy ogień i trzymamy łososia pod przykryciem przez ok. 4 minuty, nie gotujemy. W międzyczasie roszponkę myjemy i odsączamy. Sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy roszponkę i mieszamy, podajemy z odsączonym łososiem.
Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZIEMNIAKI I FASOLKĘ GOTUJEMY

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20 minut, aż będą miękkie. Fasolkę oczyszczamy, gotujemy osobno we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut, aż będzie miękka

2

ZIEMNIAKI MIESZAMY Z FASOLKĄ I DRESSINGIEM.

Cebulę obieramy, połowę kroimy w paski, resztę w drobną kostkę. Mieszamy chrzan, oliwę i ocet, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i mieszamy. Ziemniaki i fasolkę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy. Większe ziemniaki kroimy na pół. Mieszamy z fasolką i dressingiem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków.

3

PRZYGOTOWUJEMY ŁOSOSIA

Wino oraz 150 ml wody wlewamy do szerokiego garnka, dodajemy resztę cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Łososia myjemy, osuszamy i wkładamy do garnka. Zmniejszamy ogień i trzymamy łososia pod przykryciem przez ok. 4 minuty, nie gotujemy. W międzyczasie roszponkę myjemy i odsączamy. Sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy roszponkę i mieszamy, podajemy z odsączonym łososiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2096,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

524,1 kcal

🥑

Tłuszcz

24 g

🌾

Węglowodany

38,4 g

🥬

Błonnik

31,3 g

💪

Białko

31,3 g

Podobne przepisy

Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl