tom-car24.com.pl

Kotlety mielone z karpia • przepis • składniki • przygotowanie

Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Kotlety mielone z karpia

Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
karp filet - 500 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
chleb razowy - 60 g
żurawina suszona - 50 g
boczek wędzony w plastrach - 80 g
cebula dymka - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
wino czerwone - 200 ml
śmietana 18% - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
miód - 1 łyżka
chrzan tarty - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY BOCZEK:
Mięso z karpia (pozbawione większych ości, skóry, płetw) mielemy dwa razy. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy do zeszklenia, następnie studzimy.
2.FORMUJEMY KOTLECIKI:
Przestudzoną cebulę, boczek i czosnek dorzucamy do zmielonego mięsa z karpia, dodajemy drobno pokrojone żurawiny. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy je w zmielonym, suchym chlebie razowym i smażymy na patelni.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na gorącej patelni rozpuszczamy miód. Kiedy zacznie się pienić, dodajemy chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażamy i zalewamy czerwonym winem. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy sos zredukuje się o połowę, dodajemy kwaśną śmietanę i masło, delikatnie mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Kotlety mielone z karpia

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY BOCZEK

Mięso z karpia (pozbawione większych ości, skóry, płetw) mielemy dwa razy. Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oliwy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę wędzony boczek, smażymy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmażamy do zeszklenia, następnie studzimy.

2

FORMUJEMY KOTLECIKI

Przestudzoną cebulę, boczek i czosnek dorzucamy do zmielonego mięsa z karpia, dodajemy drobno pokrojone żurawiny. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy je w zmielonym, suchym chlebie razowym i smażymy na patelni.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na gorącej patelni rozpuszczamy miód. Kiedy zacznie się pienić, dodajemy chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażamy i zalewamy czerwonym winem. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy sos zredukuje się o połowę, dodajemy kwaśną śmietanę i masło, delikatnie mieszamy i podgrzewamy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2102,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

525,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24,5 g

🌾

Węglowodany

32,1 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

35,7 g

Podobne przepisy

Kotlety mielone z karpia - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl