tom-car24.com.pl

Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne, wyraziste w smaku, idealnie chrupiące - pikle z ogórków i innych warzyw to prawdziwy skarb każdej spiżarni. W przepisie Kingi Paruzel na warzywne sałatki marynowane kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i proporcji. Ostra zalewa do pikli sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość, jednocześnie nabierając wyrazistego, intensywnego smaku

Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli

Aromatyczne, wyraziste w smaku, idealnie chrupiące - pikle z ogórków i innych warzyw to prawdziwy skarb każdej spiżarni. W przepisie Kingi Paruzel na warzywne sałatki marynowane kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i proporcji. Ostra zalewa do pikli sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość, jednocześnie nabierając wyrazistego, intensywnego smaku

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
marchew - 1 szt.
miód - 3 łyżki
ocet winny, biały - 375 ml
ogórek - 1 szt.
rzodkiewka - 10 szt.
sól morska - 3 łyżeczki
woda - 375 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZTWÓR:
W rondelku łączymy wodę, ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia.
2.KROIMY WARZYWA:
Marchewkę i rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, ogórek w słupki (bez gniazd nasiennych), a cebulę w piórka.Pokrojone warzywa umieszczamy w słoiku. Dodajemy czosnek.
3.ZALEWAMY SAŁATKĘ:
Warzywa zalewamy gorącym roztworem. Szczelnie zakręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na 24 godziny.
Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli

Czas przygotowania

15 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZTWÓR

W rondelku łączymy wodę, ocet, miód i sól, doprowadzamy do wrzenia.

2

KROIMY WARZYWA

Marchewkę i rzodkiewki kroimy w cienkie talarki, ogórek w słupki (bez gniazd nasiennych), a cebulę w piórka.Pokrojone warzywa umieszczamy w słoiku. Dodajemy czosnek.

3

ZALEWAMY SAŁATKĘ

Warzywa zalewamy gorącym roztworem. Szczelnie zakręcamy słoiki, stawiamy je do góry dnem i odstawiamy na 24 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

386,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

96,7 kcal

🥑

Tłuszcz

0,3 g

🌾

Węglowodany

19,7 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

1,6 g

Podobne przepisy