tom-car24.com.pl

Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealna przekąska na wieczory filmowe, czyli bardzo cynamonowe rollsy, które w prosty sposób przygotujesz z tortilli. Podaj je z dwoma sosami i ciesz się słodką przekąską!

Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami

Idealna przekąska na wieczory filmowe, czyli bardzo cynamonowe rollsy, które w prosty sposób przygotujesz z tortilli. Podaj je z dwoma sosami i ciesz się słodką przekąską!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 2 łyżeczki
masło - 100 g
tortilla - 240 g
czekolada mleczna - 200 g
śmietana 30% - 100 ml
cukier - 80 g
śliwka - 200 g
mięta świeża - 2 g
malina - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CINNAMON TORTILLA ROLLS:
Masło przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Cynamon mieszamy z cukrem w osobnej miseczce.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Całość chwilę podgrzewamy, a następnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS ŚLIWKOWY:
Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Przekładamy na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Śliwki podsmażamy, mieszając, aż płyn się zredukuje, baza sosu lekko zgęstnieje, a owoce zaczną się rozpadać.
4.PODAJEMY CINNAMON ROLLS:
Przygotowane wcześniej cinnamon tortilla rolls układamy na suchej patelni łączeniem do dołu i chwilę podgrzewamy, aż się zarumienią. Odwracamy na drugą stronę i ponownie podgrzewamy, aż nabiorą złotego koloru.
Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CINNAMON TORTILLA ROLLS

Masło przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Cynamon mieszamy z cukrem w osobnej miseczce.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Całość chwilę podgrzewamy, a następnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Sos przelewamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS ŚLIWKOWY

Śliwki przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Przekładamy na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Śliwki podsmażamy, mieszając, aż płyn się zredukuje, baza sosu lekko zgęstnieje, a owoce zaczną się rozpadać.

4

PODAJEMY CINNAMON ROLLS

Przygotowane wcześniej cinnamon tortilla rolls układamy na suchej patelni łączeniem do dołu i chwilę podgrzewamy, aż się zarumienią. Odwracamy na drugą stronę i ponownie podgrzewamy, aż nabiorą złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3534,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

441,8 kcal

🥑

Tłuszcz

23,0 g

🌾

Węglowodany

55,1 g

🥬

Błonnik

5,0 g

💪

Białko

5,0 g

Podobne przepisy