Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY KIEŁBASĘ NDUJA
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy kiełbasę nduja na średnim ogniu, aż się rozpadnie.
PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie skrapiamy ją sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy, a także doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
PIECZEMY PINSĘ
Pinsę smarujemy ostatnią łyżką oliwy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C przez ok. 7 minut, aż nabierze złotego koloru.
PODAJEMY PINSĘ
Gotową pinsę wyjmujemy z piekarnika i od razu układamy na niej cukinię, rozdrobnioną kiełbasę nduja i porwaną na kawałki burratę. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i świeżą bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1530 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
510 kcal
Tłuszcz
28,6 g
Węglowodany
43,9 g
Błonnik
2,8 g
Białko
18,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser jogurtowo-truskawkowy
Lekki deser na bazie gęstego jogurtu naturalnego i owoców. Smakuje wybornie, a jego przygotowanie zajmuje tylko chwilę!

Boczek rolowany
Boczek rolowany to klasyczne, domowe mięso, które idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek na świąteczny stół, jak i na co dzień – na kanapki lub jako przekąska. W naszym przepisie pokażemy, jak krok po kroku przygotować soczysty i doskonale doprawiony boczek, który rozpływa się w ustach.

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

SYLWESTROWE KORECZKI SZPINAKOWE
Na imprezę w gronie znajomych polecamy szpinakowe koreczki przełożone śmietankowym serkiem z wędzonym łososiem!

Krem z dyni z chrupiącą kaszą gryczaną
Kremowy i aromatyczny krem z dyni, oprószony chrupiącą kaszą gryczaną. Wypróbuj ten prosty przepis z niezwykłym, białkowym dodatkiem.

Croque monsieur z serem gouda
Chrupiące tosty z serem i szynką to doskonały pomysł na śniadanie! Zarówno na Dzień Kobiet, jak i rodzinny poranek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybka tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Szybka w przygotowaniu i lekka tarta. Soczyste pomidory, delikatna mozzarella, wyrazisty łosoś na kruchym cieście.

Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.

Kokosowe curry z krewetkami
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.