tom-car24.com.pl

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę

Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka włoska typ 00 - 300 g
woda niegazowana źródlana - 188 ml
drożdże suszone - 0,75 g
pomidory pelati z puszki - 200 g
mozzarella di bufala - 150 g
sól - 1,5 g
oliwa z oliwek - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Drożdże rozpuść w wodzie, a następnie wlej do misy robota kuchennego. Dodaj także oliwę z oliwek. Wymieszaj na niskich obrotach.
2.DODAJEMY MĄKĘ:
Do miski dodaj połowę mąki (łyżka po łyżce) i wymieszaj na niskich obrotach. Po ok. 2 minutach powinna uformować się gęsta masa.
3.DODAJEMY SÓL:
Do misy dodaj sól i mieszaj masę przez co najmniej 20 sekund.
4.DODAJEMY RESZTĘ MĄKI:
Ostrożnie, łyżka po łyżce wsyp resztę mąki (zostaw sobie 15 g do posypania blatu), cały czas mieszając na niskich obrotach. Całość powinna być mieszana przez 2-3 minuty, aby ciasto wchłonęło wodę.
5.WYRABIAMY CIASTO:
Podsyp stolnicę mąką, a potem wyłóż ciasto na blat. Zacznij wyrabianie ciasta na blacie, zagniatając do przodu i do siebie, aż do momentu, w którym nabierze sprężystej konsystencji. Wyrabianie powinno zająć mniej więcej 15 minut. Po tym czasie należy zwinąć je w kulkę i wsadzić do pojemnika z przykrywką na 15 minut, by odpoczęło. Po upływie wyznaczonego czasu należy wrócić do wyrabiania i kontynuować je przez kolejne 15 minut. Na tym etapie ciasto będzie jędrne i gładkie.
6.ODKŁADAMY NA BOK:
Z ciasta uformuj kulkę, włóż do pojemnika i zamknij. Odstaw w ciemne miejsce na 4 godziny, by mogło dojrzeć.
7.PRZEKŁADAMY POJEMNIK DO LODÓWKI:
Przełóż pojemnik do lodówki na co najmniej 10 godzin (najlepiej na całe 24 godziny).
8.FORMUJEMY CIASTO:
Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie podziel je na dwie części i z każdej uformuj kulkę, przepuszczając ciasto przez ręce, naciągając zewnętrzne boki do środka, by je delikatnie napowietrzyć i zamknąć.
9.ODSTAWIAMY KULKI DO PONOWNEGO DOJRZEWANIA:
Włóż obie kulki do pojemnika, a następnie odłóż go w ciemne miejsce na ok. 5 godzin, by ciasto mogło wygarować.
10.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Pomidory przeciśnij pomiędzy palcami do miski i dodaj do nich sól. Mozzarellę pokrój w słupki.
11.PODSMAŻAMY PIZZĘ:
Rozgrzej patelnię na kuchence do temperatury ok. 300 stopni C. Wyjmij kulkę ciasta z pojemnika i delikatnie zamocz w mące, a potem rozciągnij i połóż na patelni.
12.UKŁADAMY DODATKI:
Na ułożone na patelni ciasto dodaj pomidory, potem mozzarellę i odrobinę oliwy. Pozwól ciastu przez chwilę się podsmażyć, aby na jego spodzie i brzegach utworzyły się czarne plamki. Brzegi powinny być grube, wyrośnięte i pulchne, a  środek ciasta cieniutki.
13.WKŁADAMY PATELNIĘ DO PIEKARNIKA:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C na funkcji grill. Ściągnij patelnię z kuchenki i włóż lekko uchylonymi drzwiczkami do piekarnika na najwyższą półkę (zaraz pod grzałką). Jeśli to niemożliwe, zamknij drzwiczki Piecz ok. 2 minuty, a jeśli pizza będzie wypiekała się nierównomiernie, obróć patelnię o 180 stopni. Do pieczenia używaj timera, by nie przypalić pizzy.
14.WYCIĄGAMY PIZZĘ:
Włóż na rękę rękawicę i wyciągnij pizzę z piekarnika. Po chwili przełóż ją na talerz (najlepiej zrobić to przy użyciu łopatki), posyp bazylią i daj jej odpocząć przez kilka minut. Po chwili pizza gotowa jest do krojenia! Możesz przejść do wypiekania kolejnej pizzy.
Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Drożdże rozpuść w wodzie, a następnie wlej do misy robota kuchennego. Dodaj także oliwę z oliwek. Wymieszaj na niskich obrotach.

2

DODAJEMY MĄKĘ

Do miski dodaj połowę mąki (łyżka po łyżce) i wymieszaj na niskich obrotach. Po ok. 2 minutach powinna uformować się gęsta masa.

3

DODAJEMY SÓL

Do misy dodaj sól i mieszaj masę przez co najmniej 20 sekund.

4

DODAJEMY RESZTĘ MĄKI

Ostrożnie, łyżka po łyżce wsyp resztę mąki (zostaw sobie 15 g do posypania blatu), cały czas mieszając na niskich obrotach. Całość powinna być mieszana przez 2-3 minuty, aby ciasto wchłonęło wodę.

5

WYRABIAMY CIASTO

Podsyp stolnicę mąką, a potem wyłóż ciasto na blat. Zacznij wyrabianie ciasta na blacie, zagniatając do przodu i do siebie, aż do momentu, w którym nabierze sprężystej konsystencji. Wyrabianie powinno zająć mniej więcej 15 minut. Po tym czasie należy zwinąć je w kulkę i wsadzić do pojemnika z przykrywką na 15 minut, by odpoczęło. Po upływie wyznaczonego czasu należy wrócić do wyrabiania i kontynuować je przez kolejne 15 minut. Na tym etapie ciasto będzie jędrne i gładkie.

6

ODKŁADAMY NA BOK

Z ciasta uformuj kulkę, włóż do pojemnika i zamknij. Odstaw w ciemne miejsce na 4 godziny, by mogło dojrzeć.

7

PRZEKŁADAMY POJEMNIK DO LODÓWKI

Przełóż pojemnik do lodówki na co najmniej 10 godzin (najlepiej na całe 24 godziny).

8

FORMUJEMY CIASTO

Wyciągnij ciasto z lodówki, a następnie podziel je na dwie części i z każdej uformuj kulkę, przepuszczając ciasto przez ręce, naciągając zewnętrzne boki do środka, by je delikatnie napowietrzyć i zamknąć.

9

ODSTAWIAMY KULKI DO PONOWNEGO DOJRZEWANIA

Włóż obie kulki do pojemnika, a następnie odłóż go w ciemne miejsce na ok. 5 godzin, by ciasto mogło wygarować.

10

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory przeciśnij pomiędzy palcami do miski i dodaj do nich sól. Mozzarellę pokrój w słupki.

11

PODSMAŻAMY PIZZĘ

Rozgrzej patelnię na kuchence do temperatury ok. 300 stopni C. Wyjmij kulkę ciasta z pojemnika i delikatnie zamocz w mące, a potem rozciągnij i połóż na patelni.

12

UKŁADAMY DODATKI

Na ułożone na patelni ciasto dodaj pomidory, potem mozzarellę i odrobinę oliwy. Pozwól ciastu przez chwilę się podsmażyć, aby na jego spodzie i brzegach utworzyły się czarne plamki. Brzegi powinny być grube, wyrośnięte i pulchne, a  środek ciasta cieniutki.

13

WKŁADAMY PATELNIĘ DO PIEKARNIKA

Rozgrzej piekarnik do temperatury 250 stopni C na funkcji grill. Ściągnij patelnię z kuchenki i włóż lekko uchylonymi drzwiczkami do piekarnika na najwyższą półkę (zaraz pod grzałką). Jeśli to niemożliwe, zamknij drzwiczki Piecz ok. 2 minuty, a jeśli pizza będzie wypiekała się nierównomiernie, obróć patelnię o 180 stopni. Do pieczenia używaj timera, by nie przypalić pizzy.

14

WYCIĄGAMY PIZZĘ

Włóż na rękę rękawicę i wyciągnij pizzę z piekarnika. Po chwili przełóż ją na talerz (najlepiej zrobić to przy użyciu łopatki), posyp bazylią i daj jej odpocząć przez kilka minut. Po chwili pizza gotowa jest do krojenia! Możesz przejść do wypiekania kolejnej pizzy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1875,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,9 kcal

🥑

Tłuszcz

17,6 g

🌾

Węglowodany

59,1 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

14,5 g

Podobne przepisy