tom-car24.com.pl

Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami

Pizza z mięsem mielonym? Oczywiście wg przepisu Karola Okrasy! Z dodatkiem anchois, aromatycznego sosu pomidorowego, suszonych pomidorów i oliwek!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 800 g
cukier - 1 łyżeczka
drożdże świeże - 10 g
woda - 210 ml
mąka pszenna typ 550 - 400 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 0,25 łyżeczki
mięso mielone wieprzowe - 500 g
anchois - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
mozzarella - 1 szt.
oliwki zielone - 45 g
pomidor suszony - 45 g
rukola - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Drożdże mieszamy z cukrem, aż powstanie płynna masa. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie łączymy mąkę z solą, resztą ciepłej wody i płynnymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez około 20 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA DO SOSU POMIDOROWEGO:
Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy listki bazylii i pomidory pelati. Dolewamy około 100 ml wody i gotujemy przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodajemy oregano roztarte w dłoniach, oliwę i wszystko dokładnie miksujemy.
3.DOPRAWIAMY MIĘSO MIELONE:
Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec doprawiamy posiekanym anchois i czosnkiem. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na nie sos, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Ciasto posypujemy porwaną na kawałki lub startą mozzarellą. Dodajemy ostudzone mięso, oliwki przekrojone na pół i suszone pomidory posiekane na paski. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Przed pieczeniem można podgrzać blachę dla lepszego efektu. Gotową pizzę dekorujemy rukolą i polewamy oliwą.
Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Drożdże mieszamy z cukrem, aż powstanie płynna masa. Dolewamy odrobinę ciepłej wody i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie łączymy mąkę z solą, resztą ciepłej wody i płynnymi drożdżami. Ciasto wyrabiamy przez około 20 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA DO SOSU POMIDOROWEGO

Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na oliwie. Dodajemy listki bazylii i pomidory pelati. Dolewamy około 100 ml wody i gotujemy przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru. Dodajemy oregano roztarte w dłoniach, oliwę i wszystko dokładnie miksujemy.

3

DOPRAWIAMY MIĘSO MIELONE

Mięso mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec doprawiamy posiekanym anchois i czosnkiem. Studzimy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na nie sos, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od krawędzi. Ciasto posypujemy porwaną na kawałki lub startą mozzarellą. Dodajemy ostudzone mięso, oliwki przekrojone na pół i suszone pomidory posiekane na paski. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez około 8-10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Przed pieczeniem można podgrzać blachę dla lepszego efektu. Gotową pizzę dekorujemy rukolą i polewamy oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3475,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

579,3 kcal

🥑

Tłuszcz

20,6 g

🌾

Węglowodany

68,2 g

🥬

Błonnik

31,5 g

💪

Białko

31,5 g

Podobne przepisy