tom-car24.com.pl

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami

Kurczak w azjatyckim wydaniu: smażony z pysznymi pomidorami i porami, podawany z młodymi ziemniakami.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 1 łyżeczka
cebula - 390 g
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 30 g
olej rzepakowy - 80 ml
pomidor suszony - 150 g
por - 300 g
sól - 1 szczypta
młode ziemniaki - 700 g
kurczak pałki z kurczaka - 8 szt.
piwo jasne - 500 ml
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ GARNEK PRZYSTOSOWANY:
do zapiekania potraw w piekarniku (lub patelnię i naczynie żaroodporne).
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
190°C (termoobieg) lub 210°C (góra-dół).
3.PRZYGOTOWANIE PODUDZIA MYJEMY,:
osuszamy, odcinamy torebki stawowe.
4.MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem.
5.W GARNKU (KTÓRY:
można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się zarumieni. CEBULĘ KROIMY W: piórka.
6.2 POSIEKANE ZĄBKI:
czosnku rozcieramy z solą. ODSTAWIAMY.
7.OBSMAŻONEGO KURCZAKA WYKŁADAMY:
na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki.
8.DO GARNKA, W:
którym smażyliśmy podudzia, wkładamy 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka.
9.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY.
10.PO CHWILI ZMNIEJSZAMY:
ogień i dodajemy pocięte w półplasterki pory.
11.PODDUSZAMY WSZYSTKO PRZEZ:
około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
12.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,:
dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii.
13.WSZYSTKO PONOWNIE MIESZAMY,:
wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy 1/2 l jasnego piwa.
14.GARNEK PRZYKRYWAMY, KRÓTKO:
podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min.
15.JEŚLI MIĘSO NIE:
jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.
16.JAK PODAWAĆ GOTOWE:
danie podajemy z młodymi ziemniakami.
Podudzie kurczaka z pomidorami i porami

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ GARNEK PRZYSTOSOWANY

do zapiekania potraw w piekarniku (lub patelnię i naczynie żaroodporne).

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

190°C (termoobieg) lub 210°C (góra-dół).

3

PRZYGOTOWANIE PODUDZIA MYJEMY,

osuszamy, odcinamy torebki stawowe.

4

MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem.

5

W GARNKU (KTÓRY

można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej strony do momentu, aż się zarumieni. CEBULĘ KROIMY W: piórka.

6

2 POSIEKANE ZĄBKI

czosnku rozcieramy z solą. ODSTAWIAMY.

7

OBSMAŻONEGO KURCZAKA WYKŁADAMY

na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki.

8

DO GARNKA, W

którym smażyliśmy podudzia, wkładamy 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka.

9

CAŁOŚĆ SMAŻYMY.

10

PO CHWILI ZMNIEJSZAMY

ogień i dodajemy pocięte w półplasterki pory.

11

PODDUSZAMY WSZYSTKO PRZEZ

około 2 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

12

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ,

dodajemy 150 g suszonych pomidorów i jedną łyżeczkę suszonej bazylii.

13

WSZYSTKO PONOWNIE MIESZAMY,

wkładamy kurczaka do garnka, dodajemy 1/2 l jasnego piwa.

14

GARNEK PRZYKRYWAMY, KRÓTKO

podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min.

15

JEŚLI MIĘSO NIE

jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min.

16

JAK PODAWAĆ GOTOWE

danie podajemy z młodymi ziemniakami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3977,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

497,2 kcal

🥑

Tłuszcz

23,8 g

🌾

Węglowodany

36,9 g

🥬

Błonnik

29,3 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy

Podudzie kurczaka z pomidorami i porami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl