tom-car24.com.pl

Policzki wołowe duszone w pomidorach • przepis • składniki • przygotowanie

Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Policzki wołowe duszone w pomidorach

Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

policzki wołowe - 500 g
mąka pszenna - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 100 ml
marchew - 1 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
rozmaryn świeży - 4 gałązki
wino czerwone - 250 ml
pomidory pelati z puszki - 450 g
bulion - 500 ml
ocet balsamiczny - 3 łyżki
miód - 2 łyżeczki
masło - 30 g
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY POLICZKI:
Policzki wołowe delikatnie oczyszczamy, następnie solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Na patelnię wlewamy olej i smażymy mięso na złoty kolor. Podsmażone odkładamy do osobnego naczynia.
1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na tej samej patelni.
2.DUSIMY POLICZKI:
Do podsmażonych warzyw dodajemy policzki, liście laurowe i gałązki rozmarynu. Do całości wlewamy wino oraz pomidory pelati i zagotowujemy. Następnie do garnka wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez około 2,5 godziny.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Z wywaru wyjmujemy policzki, a warzywa i powstały sos miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem oraz miodem i octem balsamicznym. Przecieramy przez sito i zagotowujemy. Na koniec dodajemy mocno schłodzone masło, by sos był gładki i aksamitny i całość mieszamy.
4.PODAJEMY DANIE:
Policzki podajemy polane sosem. Możemy udekorować je świeżymi ziołami.
Policzki wołowe duszone w pomidorach

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY POLICZKI

Policzki wołowe delikatnie oczyszczamy, następnie solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Na patelnię wlewamy olej i smażymy mięso na złoty kolor. Podsmażone odkładamy do osobnego naczynia.

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek kroimy na małe kawałki i podsmażamy na tej samej patelni.

2

DUSIMY POLICZKI

Do podsmażonych warzyw dodajemy policzki, liście laurowe i gałązki rozmarynu. Do całości wlewamy wino oraz pomidory pelati i zagotowujemy. Następnie do garnka wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem przez około 2,5 godziny.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Z wywaru wyjmujemy policzki, a warzywa i powstały sos miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem oraz miodem i octem balsamicznym. Przecieramy przez sito i zagotowujemy. Na koniec dodajemy mocno schłodzone masło, by sos był gładki i aksamitny i całość mieszamy.

4

PODAJEMY DANIE

Policzki podajemy polane sosem. Możemy udekorować je świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3389,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1694,6 kcal

🥑

Tłuszcz

105,5 g

🌾

Węglowodany

88,5 g

🥬

Błonnik

32,7 g

💪

Białko

78,8 g

Podobne przepisy

Policzki wołowe duszone w pomidorach - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl