Pomarańczowa gorąca czekolada • przepis • składniki • przygotowanie
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MLEKO ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY
Do pojemnika miksującego wlewamy mleko i ścieramy skórkę z pomarańczy. Całość gotujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / temperatura 100°C / 3 minuty / obroty 1. Ugotowane mleko zostawiamy w pojemniku miksującym na min. 10 minut, aby przeszło smakiem pomarańczy.
GOTUJEMY GORĄCĄ CZEKOLADĘ
Mleko przecedzamy przez sitko i ponownie wlewamy do pojemnika miksującego. Następnie dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, kakao, syrop klonowy i cynamon. Całość podgrzewamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 90°C / 5 minut / obroty 1. W ostatniej minucie gotowania do pojemnika miksującego przez otwór w pokrywie wyciskamy ok. 50 g soku z pomarańczy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
870,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435,4 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
50,6 g
Błonnik
3 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami
Lekki i kremowy mus czekoladowy, czyli czekoladowa tęcza ze świeżymi owocami. Ten przepis koniecznie musisz wypróbować!

Tatar wołowy w omlecie sojowym
Tatar z jajkiem? Oczywiście! Ale w zupełnie nowy sposób! Spróbuj połączenia siekanego, tatara wołowego z omletem sojowym.

Cannelloni z mięsem w sosie porowym
Makaronowe rurki wypełnione mięsem, polane gęstym sosem i zapieczone. Klasyczny smak inspirowany Italią, który jest w zasięgu ręki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kawa po turecku z kardamonem
Parzona w tygielku słodka kawa, która stała się symbolem kuchni bliskowschodniej. Jeśli masz możliwość, koniecznie wypróbuj ten przepis!

Jak przygotować sos holenderski?
Doskonały dodatek do ryb i warzyw – czyli sos holenderski według DG!

Bowl z halloumi i komosą ryżową
Sycący i kolorowy bowl z komosą ryżową, pysznym serem halloumi i słodkim dodatkiem batata oraz aromatycznym dressingiem. Idealny na pożywne śniadanie lub lunch.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka w sosie tatarskim
Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!

Omlet z makaronem
Jak smakuje omlet ze smażonym makaronem? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Leczo
Leczo według DG pełne jest papryki, cukinii i kilku rodzajów mięsa – poznaj przepis!