tom-car24.com.pl

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków

Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion drobiowy - 400 ml
kurczak udko - 250 g
pieczarka - 150 g
groszek, mrożony - 150 g
mąka pszenna - 25 g
śmietana - 100 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
pieprz czarny -
ziemniak - 500 g
seler - 200 g
mleko - 100 ml
masło - 30 g
marchew - 1 szt.
gałka muszkatołowa -
sól -
szczypiorek -
ziele angielskie -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Kurczaka gotujemy w bulionie, aż będzie miękki. Następnie studzimy go, oddzielamy mięso od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, a pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
Na patelni roztapiamy 25 g masła i dodajemy 25 g mąki. Podsmażamy mąkę na złoty kolor, stale mieszając trzepaczką. Powoli dolewamy bulion, aby uniknąć powstawania grudek. Doprowadzamy całość do wrzenia.
3.GOTUJEMY SOS:
Do zasmażki dodajemy śmietanę i warzywa. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy potrawkę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy rozdrobnione mięso z kurczaka.
4.PRZYGOTOWUJEMY PURÉE:
Seler i ziemniaki obieramy i kroimy na jednakowej wielkości kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, aż zmiękną. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy masło oraz mleko. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
5.FORMUJEMY BAŁWANKI:
Za pomocą łyżki do lodów formujemy z purée dużą i małą kulkę i umieszczamy je jedna na drugiej. Z plasterka i małego kawałka marchewki robimy kapelusz dla bałwanka. Ze szczypiorku robimy ręce bałwana, a ziele angielskie umieszczamy tak, by imitowało oczy i guziki bałwanka. Danie podajemy od razu.
Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Kurczaka gotujemy w bulionie, aż będzie miękki. Następnie studzimy go, oddzielamy mięso od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, a pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Na patelni roztapiamy 25 g masła i dodajemy 25 g mąki. Podsmażamy mąkę na złoty kolor, stale mieszając trzepaczką. Powoli dolewamy bulion, aby uniknąć powstawania grudek. Doprowadzamy całość do wrzenia.

3

GOTUJEMY SOS

Do zasmażki dodajemy śmietanę i warzywa. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy potrawkę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy rozdrobnione mięso z kurczaka.

4

PRZYGOTOWUJEMY PURÉE

Seler i ziemniaki obieramy i kroimy na jednakowej wielkości kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, aż zmiękną. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy masło oraz mleko. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

5

FORMUJEMY BAŁWANKI

Za pomocą łyżki do lodów formujemy z purée dużą i małą kulkę i umieszczamy je jedna na drugiej. Z plasterka i małego kawałka marchewki robimy kapelusz dla bałwanka. Ze szczypiorku robimy ręce bałwana, a ziele angielskie umieszczamy tak, by imitowało oczy i guziki bałwanka. Danie podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1893,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

473,5 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

39,1 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

19,8 g

Podobne przepisy

Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl