tom-car24.com.pl

Proteinowe bajgle bez laktozy • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste bajgle, które – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – kryją w sobie więcej białka niż zwykle. Poświęć chwilę i ciesz się świeżym, domowym i zachwycającym smakiem pieczywem.

Proteinowe bajgle bez laktozy

Puszyste bajgle, które – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – kryją w sobie więcej białka niż zwykle. Poświęć chwilę i ciesz się świeżym, domowym i zachwycającym smakiem pieczywem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

serek wiejski bez laktozy - 200 g
mąka orkiszowa - 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
białko jaja kurzego - 1 szt.
sezam biały -
mak -

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO NA BAJGLE:
Serek wiejski, oliwę, mąkę, proszek do pieczenia i sól przekładamy do pojemnika miksującego termorobota MC Smart. Następnie ze składników wyrabiamy ciasto, używając programu„ugniatanie” / miękkie ciasto / czas: 1 minuta.
2.FORMUJEMY BAJGLE:
Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 4 równe części. Następnie z każdego kawałka ciasta formujemy wałeczek o długości ok. 20 cm i łączymy jego końce, aby powstał bajgiel.
3.PIECZEMY BAJGLE:
Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i oprószamy według uznania sezamem lub makiem. Pieczemy przez ok. 25 minut lub do momentu, w którym będą rumiane, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe bajgle studzimy.
Proteinowe bajgle bez laktozy

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO NA BAJGLE

Serek wiejski, oliwę, mąkę, proszek do pieczenia i sól przekładamy do pojemnika miksującego termorobota MC Smart. Następnie ze składników wyrabiamy ciasto, używając programu„ugniatanie” / miękkie ciasto / czas: 1 minuta.

2

FORMUJEMY BAJGLE

Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i dzielimy je na 4 równe części. Następnie z każdego kawałka ciasta formujemy wałeczek o długości ok. 20 cm i łączymy jego końce, aby powstał bajgiel.

3

PIECZEMY BAJGLE

Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i oprószamy według uznania sezamem lub makiem. Pieczemy przez ok. 25 minut lub do momentu, w którym będą rumiane, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Gotowe bajgle studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

805,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

201,4 kcal

🥑

Tłuszcz

6,7 g

🌾

Węglowodany

24,8 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

10,8 g

Podobne przepisy