tom-car24.com.pl

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w aromatycznym pieczarkowym sosie to klasyczne danie, które zdobyło serca smakoszy z całego świata. Delikatne mięso w połączeniu z kremowym sosem to przykład na doskonałą harmonię smaków. Jak stworzyć to pyszne danie? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso mielone wieprzowe - 500 g
jajko - 1 szt.
mleko 1,5% - 60 ml
olej - 50 ml
papryka wędzona mielona - 1 g
bułka czerstwa - 1 szt.
bulion na kościach drobiowych - 600 ml
pieczarka - 250 g
śmietana 30% - 110 ml
świeży koperek - 0,5 pęczka
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 30 g
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY BUŁKĘ:
W miseczce namocz bułkę w mleku i odstaw na bok. Bułka powinna wchłonąć cały płyn.
2.KROIMY I PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej 10 ml oleju, a następnie usmaż na nim warzywa, aż staną się szkliste. Odłóż je na bok do wystygnięcia.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do dużej miski dodaj mięso, namoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz jajko. Całość dopraw i zacznij wyrabiać masę.
4.FORMUJEMY PULPECIKI:
Gdy wszystkie składniki się połączą, uformuj z masy pulpety o ok. 6-7 cm średnicy.
5.SMAŻYMY PULPECIKI:
Wlej na dużą patelnię pozostały olej, a następnie usmaż na nim pulpety. Kulki z mięsnej masy powinny być smażone z obu stron, do momentu aż staną się rumiane. Po usmażeniu odłóż pulpety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Koperek poszatkuj i odłóż do miseczki. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.
7.SMAŻYMY SKŁADNIKI:
W rondelku rozgrzej masło, a następnie usmaż na nim cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj także pieczarki. Smaż tak długo, aż zawarta w nich woda prawie całkiem wyparuje.
8.DODAJEMY BULION:
Stopniowo wlewaj bulion do rondelka, cały czas mieszając. Pozwól mu się gotować przez 7-8 minut.
9.HARTUJEMY ŚMIETANĘ:
Do kubka wlej śmietanę, a następnie delikatnie dolewaj do niej bulion z rondelka. Łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Gdy zapełnisz cały kubek, wlej jego zwartość do reszty składników w rondelku. Przez całą procedurę nie przestawaj mieszać.
10.DODAJEMY KOPEREK:
Do sosu dodaj koperek, a potem przypraw solą i pieprzem. Całość zamieszaj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
11.DODAJEMY PULPETY:
Dodaj pulpety do sosu i delikatnie je podgrzej. Po kilku minutach potrawa jest gotowa do jedzenia. Pulpety najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.
Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY BUŁKĘ

W miseczce namocz bułkę w mleku i odstaw na bok. Bułka powinna wchłonąć cały płyn.

2

KROIMY I PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój drobno. Na patelni rozgrzej 10 ml oleju, a następnie usmaż na nim warzywa, aż staną się szkliste. Odłóż je na bok do wystygnięcia.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do dużej miski dodaj mięso, namoczoną bułkę, cebulę, czosnek oraz jajko. Całość dopraw i zacznij wyrabiać masę.

4

FORMUJEMY PULPECIKI

Gdy wszystkie składniki się połączą, uformuj z masy pulpety o ok. 6-7 cm średnicy.

5

SMAŻYMY PULPECIKI

Wlej na dużą patelnię pozostały olej, a następnie usmaż na nim pulpety. Kulki z mięsnej masy powinny być smażone z obu stron, do momentu aż staną się rumiane. Po usmażeniu odłóż pulpety na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Koperek poszatkuj i odłóż do miseczki. Pieczarki umyj, oczyść i pokrój w plastry.

7

SMAŻYMY SKŁADNIKI

W rondelku rozgrzej masło, a następnie usmaż na nim cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodaj także pieczarki. Smaż tak długo, aż zawarta w nich woda prawie całkiem wyparuje.

8

DODAJEMY BULION

Stopniowo wlewaj bulion do rondelka, cały czas mieszając. Pozwól mu się gotować przez 7-8 minut.

9

HARTUJEMY ŚMIETANĘ

Do kubka wlej śmietanę, a następnie delikatnie dolewaj do niej bulion z rondelka. Łyżka po łyżce, cały czas mieszając. Gdy zapełnisz cały kubek, wlej jego zwartość do reszty składników w rondelku. Przez całą procedurę nie przestawaj mieszać.

10

DODAJEMY KOPEREK

Do sosu dodaj koperek, a potem przypraw solą i pieprzem. Całość zamieszaj i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.

11

DODAJEMY PULPETY

Dodaj pulpety do sosu i delikatnie je podgrzej. Po kilku minutach potrawa jest gotowa do jedzenia. Pulpety najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków lub ryżu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2458,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

491,6 kcal

🥑

Tłuszcz

34,6 g

🌾

Węglowodany

22,5 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

27,1 g

Podobne przepisy

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl