tom-car24.com.pl

Puszyste bułeczki z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste, domowe bułeczki wypełnione sałatką z szynki i jajka to świetny pomysł na pyszne kanapki do szkoły, pracy lub na piknik.

Puszyste bułeczki z sałatką

Puszyste, domowe bułeczki wypełnione sałatką z szynki i jajka to świetny pomysł na pyszne kanapki do szkoły, pracy lub na piknik.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 łyżka
drożdże suszone - 1 łyżeczka
sezam biały - 1 łyżka
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 260 g
mleko - 150 ml
cebula dymka - 1 szt.
jajko - 2 szt.
jogurt grecki - 2 łyżki
majonez - 200 g
ogórek kiszony - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 100 g
sól - 1 szczypta
szynka gotowana - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO NA BUŁECZKI:
Do misy robota kuchennego wlewamy ciepłe mleko. Do tego dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość krótko miksujemy do połączenia składników i odstawiamy na ok. 5 minut.
2.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę ręcznie, a następnie dzielimy na 10 równych porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy, w dość dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3.PIECZEMY BUŁECZKI:
Łyżkę masła roztapiamy. Przygotowane bułeczki smarujemy masłem i posypujemy sezamem. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu, aż się zarumienią.
4.KROIMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
Szynkę kroimy w cienkie paski, jajko i ogórki kiszone w drobną kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Od dymki odkrawamy szczypior i drobno go siekamy.
5.KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ:
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt. Całość mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Puszyste bułeczki z sałatką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO NA BUŁECZKI

Do misy robota kuchennego wlewamy ciepłe mleko. Do tego dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość krótko miksujemy do połączenia składników i odstawiamy na ok. 5 minut.

2

FORMUJEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę ręcznie, a następnie dzielimy na 10 równych porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę. Gotowe bułeczki układamy, w dość dużych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

3

PIECZEMY BUŁECZKI

Łyżkę masła roztapiamy. Przygotowane bułeczki smarujemy masłem i posypujemy sezamem. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wkładamy bułeczki do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut lub do momentu, aż się zarumienią.

4

KROIMY SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ

Szynkę kroimy w cienkie paski, jajko i ogórki kiszone w drobną kostkę, a pomidorki na ćwiartki. Od dymki odkrawamy szczypior i drobno go siekamy.

5

KOMPONUJEMY I PODAJEMY SAŁATKĘ

Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy majonez i jogurt. Całość mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3131,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

626,2 kcal

🥑

Tłuszcz

40,3 g

🌾

Węglowodany

44,8 g

🥬

Błonnik

21,6 g

💪

Białko

21,6 g

Podobne przepisy