tom-car24.com.pl

Portugalski gulasz rybny • przepis • składniki • przygotowanie

Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.

Portugalski gulasz rybny

Kuchnia inspirowana Portugalią kocha ryby! Można je zaserwować z warzywami i bulionem, tworząc zupę o niepowtarzalnym smaku.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 10 g
cebula - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
bakłażan - 250 g
ciecierzyca konserwowa - 240 g
cukinia - 250 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
dorsz filet - 300 g
mintaj filet - 300 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
rozmaryn świeży - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 100 ml
bulion warzywny - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE FILETY RYBNE:
rozmrażamy.
2.CEBULĘ I CZOSNEK:
obieramy, cebulę kroimy w słupki, czosnek w plasterki.
3.CIECIERZYCĘ ODCEDZAMY NA:
sitku, opłukujemy i osączamy.
4.CUKINIĘ I BAKŁAŻANA:
oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół, grubo siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez 3-4 minuty, obracając.
5.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem i wyjmujemy.
6.CEBULĘ I CZOSNEK:
podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez 1-2 minuty, aż do zeszklenia.
7.DODAJEMY CZERWONE WINO,:
150 ml bulionu i pomidory.
8.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
cukrem, rozmarynem i liśćmi laurowymi i doprowadzamy do wrzenia.
9.DODAJEMY CIECIERZYCĘ I:
gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
10.FILETY RYBY MYJEMY,:
osuszamy, kroimy na małe kawałki i lekko solimy.
11.PRZEKŁADAMY WRAZ Z:
cukinią, bakłażanem do garnka, dolewając ewentualnie więcej bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 6-7 minut, następnie doprawiamy.
12.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Portugalski gulasz rybny

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE FILETY RYBNE

rozmrażamy.

2

CEBULĘ I CZOSNEK

obieramy, cebulę kroimy w słupki, czosnek w plasterki.

3

CIECIERZYCĘ ODCEDZAMY NA

sitku, opłukujemy i osączamy.

4

CUKINIĘ I BAKŁAŻANA

oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół, grubo siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy przez 3-4 minuty, obracając.

5

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem i wyjmujemy.

6

CEBULĘ I CZOSNEK

podsmażamy na pozostałej gorącej oliwie przez 1-2 minuty, aż do zeszklenia.

7

DODAJEMY CZERWONE WINO,

150 ml bulionu i pomidory.

8

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

cukrem, rozmarynem i liśćmi laurowymi i doprowadzamy do wrzenia.

9

DODAJEMY CIECIERZYCĘ I

gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

10

FILETY RYBY MYJEMY,

osuszamy, kroimy na małe kawałki i lekko solimy.

11

PRZEKŁADAMY WRAZ Z

cukinią, bakłażanem do garnka, dolewając ewentualnie więcej bulionu i gotujemy pod przykryciem przez 6-7 minut, następnie doprawiamy.

12

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1584,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

396,1 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

41,6 g

🥬

Błonnik

35,8 g

💪

Białko

35,8 g

Podobne przepisy