Racuchy bez drożdży ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Do pojemnika miksującego wbijamy jajko i wsypujemy cukier. Całość ucieramy na puszystą masę – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 6 minut / obroty 4. Następnie do pojemnika miksującego dodajemy pozostałe składniki i wybieramy programugniatanie / ciasto płynne / czas 2 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI
Śliwki dokładnie myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy według uznania w plastry lub w kostkę.
SMAŻYMY RACUCHY
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Ciasto na racuchy wylewamy na patelnię dość dużą łyżką i na surowym cieście układamy śliwki. Racuchy smażymy z obu stron na złoty kolor.
PODAJEMY RACUCHY
Gotowe racuchy podajemy ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub z innymi ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2309,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1154,7 kcal
Tłuszcz
27,9 g
Węglowodany
206,9 g
Błonnik
8,4 g
Białko
28,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Duszone żeberka – przepis
Żeberka duszone w sosie własnym to danie, które zachwyca wyjątkowym smakiem i boskim aromatem rozchodzącym się po całej kuchni podczas ich przygotowywania. Duszenie żeberek pozwala zachować ich soczystość i miękkość, jednocześnie wzbogacając ich smak różnorodnymi dodatkami. Jak zrobić pyszne duszone żeberka? Odkryj przepis Kuchni Lidla na to klasyczne danie!

Tarta flambee
Przygotuj błyskawiczną tartę na cienkim spodzie z mnóstwem dodatków!

Gruszki w syropie
Słodki dodatek do deserów, lodów i ciast. Kawałki gruszek w lekkim syropie to pozycja obowiązkowa w domowej spiżarni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
Konfitura z malin w 15 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ekspresową konfiturę, którą przygotujesz przy użyciu kuchenki mikrofalowej.

Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z groszku z miętą i prażoną gruszką
To wyjątkowe połączenie aromatycznych przypraw z delikatnym groszkiem. Dodatkowo wzbogacone słodką, prażoną gruszką.

Zupa szczawiowa
Błyskawiczna w przygotowaniu zupa szczawiowa z gotowanym jajkiem. To pyszny i pożywny posiłek – idealny na lato.

Sałatka gyros
Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!