Racuszki siłacza i frytki z marchewki • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA RACUSZKI
Brokuły sparzamy wrzątkiem i przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Całość miksujemy krótko, nie na gładką masę.
SMAŻYMY RACUSZKI W PERGAMINIE
Paski wycięte z pergaminu delikatnie smarujemy z jednej strony cienką warstwą oleju rzepakowego i wykładamy na nie masę brokułową. Składamy pergamin na pół i wkładamy racuszki na rozgrzaną patelnię.
KROIMY I DOPRAWIAMY MARCHEWKĘ
Dobrze umyte marchewki kroimy w grube słupki i rozkładamy na desce. Dodajemy czosnek i pokrojoną na mniejsze części cebulę. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy listki świeżego estragonu i rozmaryn. Na warzywa kładziemy cienki plasterek masła i ścieramy skórkę limonki.
SMAŻYMY FRYTKI
Z foli aluminiowej robimy kieszonkę i wkładamy do niej przyprawione warzywa. Dorzucamy liść nasturcji. Kieszonkę zamykamy i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 10-15 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1019,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
509,9 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
54,6 g
Błonnik
17,2 g
Białko
17,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pulpety w sosie koperkowym
Klasyka, której każdy powinien spróbować! Delikatne pulpety w sosie koperkowym to świetny pomysł na rodzinny obiad.

Piersi gęsi duszone z jabłkami, suszonymi śliwkami i żurawinami
Gęś przygotowana na sposób podhalański - z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami.

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!

Różowe jajka z kremem chrzanowym
Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka zapiekane w szynce
Pomysłowy sposób na serwowanie jajek, który sprawdzi się na niejednym śniadaniu lub przyjęciu. Wszyscy będą zachwyceni!

Zapiekane brzoskwinie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Drożdżowe bułeczki z lodami
Świeże, domowe drożdżowe bułeczki nadziewane przepysznymi lodami to prawdziwie letni deser lub wyjątkowo słodka przekąska. Skuście się i podajcie lody w zupełnie nowej odsłonie.