tom-car24.com.pl

Racuszki siłacza i frytki z marchewki • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Racuszki siłacza i frytki z marchewki

Szukasz sposobu na to, by wprowadzić warzywa do diety dziecka? Wypróbuj przepis Karola na racuszki z brokułów i frytki z marchewki – bez dodatkowej soli!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
brokuł - 1 szt.
jajko - 1 szt.
kasza manna - 30 g
ketchup - 2 łyżki
olej rzepakowy - 2 łyżki
siemię lniane, mielone - 2 łyżki
parmezan tarty - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
estragon suszony - 5 g
marchew - 2 szt.
masło - 25 g
rozmaryn świeży - 8 g
szalotka - 1 szt.
limonka - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA RACUSZKI:
Brokuły sparzamy wrzątkiem i przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Całość miksujemy krótko, nie na gładką masę.
2.SMAŻYMY RACUSZKI W PERGAMINIE:
Paski wycięte z pergaminu delikatnie smarujemy z jednej strony cienką warstwą oleju rzepakowego i wykładamy na nie masę brokułową. Składamy pergamin na pół i wkładamy racuszki na rozgrzaną patelnię.
3.KROIMY I DOPRAWIAMY MARCHEWKĘ:
Dobrze umyte marchewki kroimy w grube słupki i rozkładamy na desce. Dodajemy czosnek i pokrojoną na mniejsze części cebulę. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy listki świeżego estragonu i rozmaryn. Na warzywa kładziemy cienki plasterek masła i ścieramy skórkę limonki.
4.SMAŻYMY FRYTKI:
Z foli aluminiowej robimy kieszonkę i wkładamy do niej przyprawione warzywa. Dorzucamy liść nasturcji. Kieszonkę zamykamy i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 10-15 minut.
Racuszki siłacza i frytki z marchewki

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA RACUSZKI

Brokuły sparzamy wrzątkiem i przekładamy do rozdrabniacza. Doprawiamy pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Całość miksujemy krótko, nie na gładką masę.

2

SMAŻYMY RACUSZKI W PERGAMINIE

Paski wycięte z pergaminu delikatnie smarujemy z jednej strony cienką warstwą oleju rzepakowego i wykładamy na nie masę brokułową. Składamy pergamin na pół i wkładamy racuszki na rozgrzaną patelnię.

3

KROIMY I DOPRAWIAMY MARCHEWKĘ

Dobrze umyte marchewki kroimy w grube słupki i rozkładamy na desce. Dodajemy czosnek i pokrojoną na mniejsze części cebulę. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy listki świeżego estragonu i rozmaryn. Na warzywa kładziemy cienki plasterek masła i ścieramy skórkę limonki.

4

SMAŻYMY FRYTKI

Z foli aluminiowej robimy kieszonkę i wkładamy do niej przyprawione warzywa. Dorzucamy liść nasturcji. Kieszonkę zamykamy i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy ok. 10-15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1019,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,9 kcal

🥑

Tłuszcz

27,8 g

🌾

Węglowodany

54,6 g

🥬

Błonnik

17,2 g

💪

Białko

17,2 g

Podobne przepisy

Racuszki siłacza i frytki z marchewki - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl