tom-car24.com.pl

Ragoût z jajek z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!

Ragoût z jajek z warzywami

Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 300 ml
cytryna - 0,25 szt.
groszek cukrowy - 200 g
jajko - 8 szt.
kalarepa - 2 szt.
masło - 40 g
mąka pszenna - 25 g
mleko - 250 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
szalotka - 4 szt.
trybula - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Szalotki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Groszek oczyszczamy. Kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm. Dusimy wraz z szalotkami na 1 łyżce gorącego masła przez 2 minuty. Dodajemy groszek i podsmażamy razem przez 2 minuty. Całość przekładamy do miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W tym samym naczyniu z tłuszczem ze smażenia warzyw rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i krótko podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 12-15 minut, często przy tym mieszając.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA:
Jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut na twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Trybulę myjemy i siekamy. Dodajemy wraz ze skórką z cytryny do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodajemy podsmażone warzywa i jajka, aby zrobiły się ciepłe. Ragoût świetnie smakuje z purée ziemniaczanym.
Ragoût z jajek z warzywami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Szalotki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Groszek oczyszczamy. Kalarepę obieramy i kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm. Dusimy wraz z szalotkami na 1 łyżce gorącego masła przez 2 minuty. Dodajemy groszek i podsmażamy razem przez 2 minuty. Całość przekładamy do miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W tym samym naczyniu z tłuszczem ze smażenia warzyw rozpuszczamy resztę masła, dodajemy mąkę i krótko podsmażamy. Dolewamy mleko i bulion, mieszając, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 12-15 minut, często przy tym mieszając.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Jajka gotujemy we wrzącej wodzie przez 10 minut na twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Trybulę myjemy i siekamy. Dodajemy wraz ze skórką z cytryny do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do sosu dodajemy podsmażone warzywa i jajka, aby zrobiły się ciepłe. Ragoût świetnie smakuje z purée ziemniaczanym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1574,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

393,6 kcal

🥑

Tłuszcz

20,9 g

🌾

Węglowodany

32,2 g

🥬

Błonnik

22,4 g

💪

Białko

22,4 g

Podobne przepisy

Ragoût z jajek z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl