tom-car24.com.pl

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pomidory krojone z puszki - 450 g
ser gorgonzola - 100 g
tymianek świeży - 20 g
woda - 300 ml
papryka żółta - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BAKŁAŻANA:
Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę tak, aby nie przeciąć skóry. Skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy na brązowy kolor ok. 40 minut.
2.KROIMY WARZYWA:
Papryki i cebulę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Cukinię przekrawamy wzdłuż na 4 części. Wycinamy gniazdo nasienne. Cukinię kroimy na grubość 2 cm.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy w garnku z rozgrzaną oliwą. Dodajemy posiekane listki bazylii i pomidory pelati. Zagotowujemy. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z jej połówki. Doprawiamy posiekanym tymiankiem, dodajemy masło i wodę. Gotujemy ok. 10-15 minut. Doprawiamy białym pieprzem.
4.ŁĄCZYMY WARZYWA Z SOSEM:
Pokrojone warzywa przesmażamy delikatnie na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodajemy warzywa do sosu. Zagotowujemy i dusimy ok. 3 minut.
5.DEKORUJEMY DANIE:
Upieczonego bakłażana obieramy ze skórki, miąższ grubo siekamy. Ratatouille wykładamy na półmisek, układamy kawałki posiekanego bakłażana. Na wierzch kruszymy ser. Posypujemy pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BAKŁAŻANA

Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę tak, aby nie przeciąć skóry. Skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy na brązowy kolor ok. 40 minut.

2

KROIMY WARZYWA

Papryki i cebulę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Cukinię przekrawamy wzdłuż na 4 części. Wycinamy gniazdo nasienne. Cukinię kroimy na grubość 2 cm.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy w garnku z rozgrzaną oliwą. Dodajemy posiekane listki bazylii i pomidory pelati. Zagotowujemy. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z jej połówki. Doprawiamy posiekanym tymiankiem, dodajemy masło i wodę. Gotujemy ok. 10-15 minut. Doprawiamy białym pieprzem.

4

ŁĄCZYMY WARZYWA Z SOSEM

Pokrojone warzywa przesmażamy delikatnie na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodajemy warzywa do sosu. Zagotowujemy i dusimy ok. 3 minut.

5

DEKORUJEMY DANIE

Upieczonego bakłażana obieramy ze skórki, miąższ grubo siekamy. Ratatouille wykładamy na półmisek, układamy kawałki posiekanego bakłażana. Na wierzch kruszymy ser. Posypujemy pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1333,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

666,9 kcal

🥑

Tłuszcz

40,4 g

🌾

Węglowodany

65,5 g

🥬

Błonnik

19,6 g

💪

Białko

22,1 g

Podobne przepisy