tom-car24.com.pl

Cruffiny czekoladowo-cynamonowe • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!

Cruffiny czekoladowo-cynamonowe

Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada deserowa - 125 g
czekolada mleczna - 125 g
śmietana 30% - 150 ml
ciasto francuskie - 275 g
cukier - 2 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
masło - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GANASZ CZEKOLADOWY (NADZIENIE):
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę mleczną i deserową pokruszone na mniejsze kawałki. Nie mieszamy, czekamy, aż czekolada sama rozpuści się w śmietance, delikatnie poruszamy rondelkiem.
2.SMARUJEMY CIASTO MASĄ MAŚLANO-CYNAMONOWĄ:
Masło łączymy w miseczce z cukrem i cynamonem. Mieszamy za pomocą silikonowej łopatki, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie z nich jednolita, łatwa do rozsmarowywania masa.
3.FORMUJEMY CRUFFINY:
Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od rogu, tak by zamknąć nadzienie w środku. Zwinięty rulon chwilę wałkujemy na blacie, by wyrównać powierzchnię ciasta, a następnie dzielimy go na 3 równe części.
4.PIECZEMY CRUFFINY:
Cruffiny pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Na ok. 3-5 minut przed końcem pieczenia podwyższamy temperaturę do 200°C.
5.NADZIEWAMY I PODAJEMY CRUFFINY:
Cukier i cynamon mieszamy w miseczce. Upieczone, wciąż gorące cruffiny obtaczamy z wierzchu w tej mieszance. Delikatnie powiększamy wgłębienie, które uformowaliśmy w cruffinach przed pieczeniem.
Cruffiny czekoladowo-cynamonowe

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GANASZ CZEKOLADOWY (NADZIENIE)

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę mleczną i deserową pokruszone na mniejsze kawałki. Nie mieszamy, czekamy, aż czekolada sama rozpuści się w śmietance, delikatnie poruszamy rondelkiem.

2

SMARUJEMY CIASTO MASĄ MAŚLANO-CYNAMONOWĄ

Masło łączymy w miseczce z cukrem i cynamonem. Mieszamy za pomocą silikonowej łopatki, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie z nich jednolita, łatwa do rozsmarowywania masa.

3

FORMUJEMY CRUFFINY

Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od rogu, tak by zamknąć nadzienie w środku. Zwinięty rulon chwilę wałkujemy na blacie, by wyrównać powierzchnię ciasta, a następnie dzielimy go na 3 równe części.

4

PIECZEMY CRUFFINY

Cruffiny pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Na ok. 3-5 minut przed końcem pieczenia podwyższamy temperaturę do 200°C.

5

NADZIEWAMY I PODAJEMY CRUFFINY

Cukier i cynamon mieszamy w miseczce. Upieczone, wciąż gorące cruffiny obtaczamy z wierzchu w tej mieszance. Delikatnie powiększamy wgłębienie, które uformowaliśmy w cruffinach przed pieczeniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3396 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

566 kcal

🥑

Tłuszcz

39,5 g

🌾

Węglowodany

45,6 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy