tom-car24.com.pl

Ravioli z cukinią i ricottą • przepis • składniki • przygotowanie

Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Ravioli z cukinią i ricottą

Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 100 g
olej z pestek winogron - 1 łyżka
cukinia - 1 szt.
sól - 2 szczypty
ser ricotta - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano - 20 g
żółtko jaja kurzego - 4 szt.
jajko - 1 szt.
mąka pszenna tortowa - 300 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
woda - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY I PRZESMAŻAMY CUKINIĘ:
Cukinię pozbawioną końcówek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Ricottę łączymy w misce z żółtkami jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesmażoną i przestudzoną cukinię oraz ser grana padano lub parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy, aż składniki się połączą.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko i żółtka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i zwarte – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy.
4.FORMUJEMY RAVIOLI:
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką i przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do makaronu, by uzyskać cienkie, elastyczne paski. Nierówne brzegi ciasta odkrawamy.
5.GOTUJEMY RAVIOLI:
Ravioli gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, aż ciasto zmięknie.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy olej z pestek winogron i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.
7.PODAJEMY RAVIOLI:
Ravioli przekładamy na talerz. Dekorujemy z wierzchu listkami świeżej bazylii, oprószamy serem grana padano lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Tuż przed podaniem doprawiamy pieprzem.
Ravioli z cukinią i ricottą

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY I PRZESMAŻAMY CUKINIĘ

Cukinię pozbawioną końcówek ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.

2

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Ricottę łączymy w misce z żółtkami jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przesmażoną i przestudzoną cukinię oraz ser grana padano lub parmezan starty na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy, aż składniki się połączą.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę wsypujemy do misy robota kuchennego. Dodajemy jajko i żółtka. Ciasto wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Dalej wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i zwarte – pod koniec dodajemy odrobinę oliwy.

4

FORMUJEMY RAVIOLI

Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część zagniatamy chwilę na blacie oprószonym mąką i przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do makaronu, by uzyskać cienkie, elastyczne paski. Nierówne brzegi ciasta odkrawamy.

5

GOTUJEMY RAVIOLI

Ravioli gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie, aż ciasto zmięknie.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Czosnek pokrojony w plasterki przesmażamy na patelni na maśle. Dodajemy olej z pestek winogron i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą.

7

PODAJEMY RAVIOLI

Ravioli przekładamy na talerz. Dekorujemy z wierzchu listkami świeżej bazylii, oprószamy serem grana padano lub parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach. Tuż przed podaniem doprawiamy pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3328,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

554,8 kcal

🥑

Tłuszcz

29,9 g

🌾

Węglowodany

42,7 g

🥬

Błonnik

21,2 g

💪

Białko

21,2 g

Podobne przepisy

Ravioli z cukinią i ricottą - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl